criteria

Fairtrade Gouda

De 6 criteria voor gemeenten

In Gouda maken we werk van eerlijke handel. Wij zijn sinds najaar 2011 een Fairtrade Gemeente. Wij voldoen aan de zes voorwaarden die opgesteld zijn door de landelijke stuurgroep.

Lokale werkgroep

Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zet deze groep zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden. De groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

Het gemeentebestuur

De gemeente omarmt fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hier naar.

Winkels en horeca

Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

Bedrijven en organisaties

Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente

Media-aandacht

De werkgroep organiseert een evenement dat media-aandacht trekt, bijvoorbeeld bij het behalen van de titel.

Gouda heeft vanaf 2011 vele activiteiten georganiseerd waar lokale media (krant, radio, televisie) aandacht aan hebben geschonken. Bij de lustrumviering in 2016 heeft de krant deGouda.nl uitgepakt met 5 pagina’s speciale aandacht aan prominente deelnemers fairtrade Gouda.

Sustainable Development Goals

De werkgroep draagt bij aan de Sustainable Development Goals en benoemt daarbij de impact van Fairtrade.

Een einde aan armoede, gelijke rechten, eerlijke handel, geen discriminatie en klimaatverandering zijn een aantal van de 17 door de Verenigde Naties opgestelde duurzaamheidsdoelstellingen welke bijdragen bij aan een eerlijke wereld met respect voor mens, milieu en klimaat. Tot het jaar 2030 werkt de hele wereld aan het realiseren van de Sustainable Development ook wel de SDG’s of Global Goals genoemd. Onze Fairtrade Gemeente campagne biedt een prachtige kapstok voor alle activiteiten op het gebied van sociale, ecologische en economische duurzaamheid en laat de samenhang daartussen zien.

Lees hier meer over fairtrade en global goals.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!