criteria

Fairtrade Gouda

De 6 criteria voor gemeenten

In Gouda maken we werk van eerlijke handel. Wij zijn sinds najaar 2011 een Fairtrade Gemeente. Wij voldoen aan de zes voorwaarden die opgesteld zijn door de landelijke stuurgroep.

Lokale werkgroep

Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zet deze groep zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden. De groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

Het gemeentebestuur

De gemeente omarmt fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hier naar.

Winkels en horeca

Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

Bedrijven en organisaties

Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente

Media-aandacht

De werkgroep organiseert een evenement dat media-aandacht trekt, bijvoorbeeld bij het behalen van de titel.

Gouda heeft vanaf 2011 vele activiteiten georganiseerd waar lokale media (krant, radio, televisie) aandacht aan hebben geschonken. Bij de lustrumviering in 2016 heeft de krant deGouda.nl uitgepakt met 5 pagina’s speciale aandacht aan prominente deelnemers fairtrade Gouda.

MVO

De werkgroep zet een initiatief op om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streekproducten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

Stichting Fairtrade Gouda heeft 3 maal een MVO-Award uitgereikt aan Goudse bedrijven (2012-2014). Vanaf 2015 is MVO opgenomen als criterium in de Ondernemersprijs Midden Holland. In 2017 heeft Gouda een Eerlijke Winkelroute gelanceerd met aandacht voor fairtrade, bio en kringloop.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!