Fairtrade Gemeente Campagne

Fairtrade Gouda

Fairtrade gemeente

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

 

Duurzame handel

De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert fairtrade in Nederland. De campagnecriteria zijn primair gericht op het vergroten van de vraag en het aanbod van fairtrade producten met het keurmerk van Fairtrade International (voorheen Max Havelaar). Er bestaan meer initiatieven die werken aan een betere wereld en eerlijke handel. Initiatieven die bijvoorbeeld gericht zijn op duurzame productie (zoals Rainforest Alliance, inclusief voormalig Utz Certified dat is opgegaan in Rainforest Alliance), op biologische productie (zoals EKO), op duurzame bosbouw (FSC, PFEC), visvangst en viskweek (MSC, ASC) en duurzame kleding (Fair Fashion, zie aparte pagina over kleding). Deze initiatieven hebben de fairtrade principes voor een deel opgenomen in hun standaarden maar niet alle. De Fairtrade Gemeente campagne juicht deze initiatieven ook toe, maar behandelt ze op een andere wijze in de criteria 3 en 4.

 

Streven

Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtrade producten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

 

Waarom Fairtrade

Nog steeds leven er op de wereld 825 miljoen mensen in extreme armoede (2015). 52% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoedegrens. Dat blijkt uit het VN Millenniumdoelenrapport van 2015. De Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stellen wij boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel.

Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade producten aanbieden. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten.

Samenvattend staan fairtrade producten voor:

  • Eerlijke prijs voor boeren en andere leveranciers
  • Geen kinderarbeid
  • Respect voor mens & milieu
  • Duurzame relatie tussen producent en afnemer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!