Fairtrade Gemeente Campagne

Fairtrade Gouda

Fairtrade gemeente

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen.

Duurzame handel

De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert fairtrade in Nederland. De campagnecriteria zijn primair gericht op het vergroten van de vraag en het aanbod van fairtrade producten met het keurmerk van Fairtrade International (voorheen Max Havelaar). Er bestaan meer initiatieven die werken aan een betere wereld en eerlijke handel. Initiatieven die bijvoorbeeld gericht zijn op duurzame productie (zoals Rainforest Alliance, inclusief voormalig Utz Certified dat is opgegaan in Rainforest Alliance), op biologische productie (zoals EKO), op duurzame bosbouw (FSC, PFEC), visvangst en viskweek (MSC, ASC) en duurzame kleding (Fair Fashion, zie aparte pagina over kleding). De Fairtrade Gemeente campagne juicht deze initiatieven ook toe, maar behandelt ze op een andere wijze in de campagnecriteria 3 en 4.

Streven

Fairtrade heeft als missie om de wereld eerlijk te maken. Via betere handelsvoorwaarden zetten wij ons in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.

Waarom Fairtrade

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Ze zijn overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade producten aanbieden. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten.

Samenvattend staan fairtrade producten voor:

  • Eerlijke prijs voor boeren en andere leveranciers
  • Geen kinderarbeid
  • Respect voor mens & milieu
  • Duurzame relatie tussen producent en afnemer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!