Fairtrade gemeente
Fairtrade Gouda
Foto: Lucas Nijenhuis
Gouda is sinds november 2011 een Fairtrade Gemeente. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht, gekocht en gebruikt door supermarkten, winkels, horeca, kerken, verenigingen, scholen, gemeente, bedrijven en consumenten. Het unieke element aan de campagne is dan ook dat iedere doelgroep in een gemeente hierbij wordt betrokken. Fairtrade Gemeente is een internationale campagne waar vele landen, steden en dorpen aan meedoen. In meer dan 20 jaar tijd is het uitgegroeid tot een zeer succesvol burgerinitiatief, waardoor er nu ruim 2000 Fairtradegemeenten zijn in 30 landen.
Gemeenten die meedoen met de campagne geven hiermee aan eerlijke handel een warm hart toe te dragen en werk te maken van economische bevordering in ontwikkelingslanden. De campagne gaat niet uit van traditionele ontwikkelingshulp, maar juist van handel maar dan wel eerlijke handel. Dat is duurzaam en eerlijk! Boeren en producenten krijgen een gegarandeerde minimumprijs om in basisbehoeften te kunnen voorzien, plus een premie die gebruikt kan worden om te investeren in de eigen gemeenschap. Deelname aan de campagne is een eenvoudige, leuke, maar ook effectieve manier om lokaal een verschil te maken voor kleine boeren en producenten elders in de wereld. Lees meer op www.fairtradegemeenten.nl
.
Duurzame handel
De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert fairtrade in Nederland. De campagnecriteria zijn primair gericht op het vergroten van de vraag en het aanbod van fairtrade producten met het keurmerk van Fairtrade International (voorheen Max Havelaar). Er bestaan meer initiatieven die werken aan een betere wereld en eerlijke handel. Initiatieven die bijvoorbeeld gericht zijn op duurzame productie (zoals Rainforest Alliance, inclusief voormalig Utz Certified dat is opgegaan in Rainforest Alliance), op biologische productie (zoals EKO), op duurzame bosbouw (FSC, PFEC), visvangst en viskweek ( MSC, ASC) en duurzame kleding (Fair Fashion, zie aparte pagina over kleding). Deze initiatieven hebben de fairtrade principes voor een deel opgenomen in hun standaarden maar niet alle. De Fairtrade Gemeente campagne juicht deze initiatieven ook toe, maar behandelt ze op een andere wijze in de criteria 3 en 4.