gemeente gouda

Fairtrade Gouda

Fairtrade gemeente Gouda

Gouda is sinds november 2011 een Fairtrade Gemeente. Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht, gekocht en gebruikt door supermarkten, winkels, horeca, kerken, verenigingen, scholen, gemeente, bedrijven en consumenten. Het unieke element aan de campagne is dan ook dat iedere doelgroep in een gemeente hierbij wordt betrokken. Fairtrade Gemeente is een internationale campagne waar vele landen, steden en dorpen aan meedoen. In meer dan 20 jaar tijd is het uitgegroeid tot een zeer succesvol burgerinitiatief, waardoor er nu ruim 2000 Fairtradegemeenten zijn in 30 landen.

Gemeenten die meedoen met de campagne geven hiermee aan eerlijke handel een warm hart toe te dragen en werk te maken van economische bevordering in ontwikkelingslanden. De campagne gaat niet uit van traditionele ontwikkelingshulp, maar juist van handel en dan juist eerlijke handel. Boeren en producenten krijgen een gegarandeerde minimumprijs om in basisbehoeften te kunnen voorzien, plus een premie die gebruikt kan worden om te investeren in de eigen gemeenschap. Deelname aan de campagne is een eenvoudige, leuke, maar ook effectieve manier om lokaal een verschil te maken voor kleine boeren en producenten elders in de wereld.

 

 

Fairtrade gemeente titelrapport Gouda

De titel Fairtrade Gemeente wordt eens per jaar of 2 jaar geprolongeerd op basis van een verlengingsaanvraag. Begin 2024 heeft Gouda een verlengingsaanvraag ingediend. Deze is met lof gehonoreerd. Volgens de landelijk jury doet Gouda veel op zoveel fronten dat Gouda cum laude een titelverlenging van 2 jaar (2024-2025) verdient. Het titelrapport is te lezen via deze link.

 

De ondernemers van de Eerste fairtrade straat in Nederland:

foto Lucas Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!