Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een compact, visueel kwaliteitsoordeel over een product, afkomstig van een betrouwbare bron. Dit is dus iets anders dan een merk. Een merk is exclusief, eigendom van één producent, een keurmerk kan worden toegekend aan verschillende producten van verschillende producenten. Maar niet elk plaatje of symbool op een verpakking is een keurmerk, ze kunnen lijken op bedrijfslogo’s, informatielogo’s en overige afbeeldingen.
Een keurmerk is altijd van een onafhankelijke partij (dus niet van de producent zelf). Iedereen die aan de duurzaamheidseisen voldoet, kan het keurmerk op zijn product of dienst zetten. De keurmerkeigenaar verkoopt zelf geen producten. Voorbeelden zijn het Beter Leven Keurmerk en Fairtrade.
Voor informatie over keurmerken, bekijk de handige Keurmerkenwijzer.
Hoe betrouwbaar zijn keurmerken?
Het is helaas nog niet vanzelfsprekend dat bedrijven volkomen open zijn over hoe hun producten tot stand komen (welke chemische middelen gebruiken, betalen ze werknemers goed). Er zijn inderdaad zoveel stickers en merkjes dat het moeilijk te overzien, welke keurmerken zijn en welke vooral bedrijfspromotie. Ook bij echte keurmerken kan er wel eens iets niet goed gaan.
Maar wat is het echte probleem?
Is dat de warboel aan keurmerken – of is er iets mis met de standaardhandel van het gemiddelde product? Je moet de oplossing – de keurmerken – niet de schuld geven van de oorzaak – namelijk dat er iets mis is in de manier hoe we produceren. Dát is de reden waarom er keurmerken zijn opgezet, “door idealisten, opportunisten, semiprofessionele clubs enbedrijven”. En het kan altijd beter.
Want in het algemeen vertikken we het dus als consumenten om een hogere en dus eerlijkere prijs te betalen voor voeding en kleding en dergelijke.
Bron: www.milieucentraal.nl.
Over merken, hoe duurzaam is je favoriete merk ?
Het is ook mogelijk om direct na te gaan hoe duurzaam een product is van de meest verkochte merken voor kleding en schoenen.
Good On You is een onafhankelijke en betrouwbare merkenvergelijkingssite die consumentenmerken in kleding en schoenen beoordeelt en vergelijkt op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Voor meer informatie ga naar Good On You.
Fairtrade = Eerlijke handel
Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.
Fairtrade keurmerken
Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen. Keurmerken en erkenningsystemen die werken volgens de fairtrade principes zijn Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de fairtrade principes. De producten van deze initiatieven zijn te koop via verschillende groothandels, supermarkten, fairtrade winkels en warenhuizen. De organisaties herken je aan onderstaande logo’s.
Andere initiatieven die de fairtrade criteria omarmen zijn Fairtrade Original en Wereldwinkels. Fairtrade Original is geen keurmerk, maar een bekend merk dat fairtrade producten verkoopt. Wereldwinkels verkopen fairtrade producten en controleren of leveranciers van cadeau- en woonartikelen (zoals tassen, servies en sieraden) voldoen aan de fairtrade criteria. Alle leveranciers die erkend zijn door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (waaronder Fairtrade Original) werken volgens de fairtrade principes.