Wie binnenstapt in lunchcafé curcuma op de hoek van de Korte en Lange Groenendaal merkt het meteen: alles ademt hier duurzaamheid. De inrichting is van duurzaam, vaak gerecycled hout of van hergebruikte materialen. De producten zijn biologisch, vegetarisch, veganistisch of fairtrade. Ook maakt eigenaresse Birgit Fijen veel gebruik van streekproducten.
„En ik koop ook heel bewust producten van het seizoen, liefst afkomstig uit Nederland. Op dit moment is avocado heel populair. Maar die komt uit het buitenland, vaak uit verre landen. De prijs ligt hoog onder andere door het vervoer. Bovendien wordt voor de productie van avocado heel veel water gebruikt. Dat is niet erg duurzaam. Daarom staat avocado niet meer op onze menukaart.”
Wat Birgit dan wel serveert? Producten van eigen bodem als rucola, vruchtensapjes uit eigen land, zoete aardappel, bloemkool. „Vooral biologische producten waarvoor geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Die zijn vaak smaakvoller en beter voor het milieu.”
Biologisch eten kies je volgens Birgit vanuit drie overwegingen: eigen gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. „Het heeft minder invloed op het milieu en zo blijft de bodem vruchtbaar. En je hebt zo meer biodiversiteit.” Belangrijk vindt Birgit ook dat de bioboeren hierdoor een eerlijker prijs krijgen voor hun producten. Bovendien heeft het meer smaak.
Het gaat redelijk goed met de lunchroom, die in 2016 is opengegaan. Corona was natuurlijk een moeilijke tijd. Door de overheidssteun en trouwe klanten bleef de lunchroom overeind. „Trouwe klanten maakten gebruik van de afhaalservice, die ik invoerde. Veel klanten zijn na corona gelukkig gebleven. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
Met haar gerechten gaat Birgit met de seizoenen mee. „Elk kwartaal heb ik een nieuwe menukaart, met om de twee weken een speciaal gerecht.” Op die menukaart staan verder diverse vruchtensappen, koudgeperste juices van groente en fruit, koffie en thee, ook biologische wijn en bier, diverse bowls, quiche en eierproducten. ‘Alle gerechten worden vers bereid, dat kost daarom soms iets meer tijd’, zo vraagt Birgit op de menukaart begrip hier voor. „Maar dan weet je dat het vers bereid is.”
Birgit staat niet alleen in de zaak. „Ik heb enkele medewerkers, die een paar dagen in de week werken. Daar ben ik heel blij mee. Zonder die hulp zouden we niet zo goed kunnen draaien.”
Zie www.curcumagouda.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!