Alwin maakt de sprong naar zelfstandig ondernemen
Wie de term ‘Olala’ gebruikt, denkt aan iets heel leuks of heel lekkers. Dat klopt ook helemaal voor de winkel van Alwin Mouthaan aan de Zeugstraat 4. Daar runt hij namelijk samen met zijn vrouw Joke sinds 7 jaar een chocoladewinkel. Alles wat ze verkopen, maken ze zelf, van simpele repen, bonbons, krakelingen en nougat tot en met modellen van schoenen met hoge hakken.
Alwin stond er niet helemaal vreemd in toen hij zeven jaar geleden besloot om van een technisch beroep over te stappen naar de chocola in een eigen zaak. „Ik heb enkele jaren parttime gewerkt in een banketbakkerij van een vriend in Rotterdam. Daar heb ik chocola leren maken.”
Die kennis kwam dus goed van pas. Joke en Alwin (die drie kinderen hebben van 19, 20 en 25 jaar) vonden een pand aan de Zeugstraat, waar voorheen een kledingwinkel zat. Eén ding van die zaak hebben ze laten zitten: aan de wand aan het eind van de winkel bevindt zich een grote spiegel, waardoor de winkel bij binnenkomst veel groter lijkt. Dat geeft een aardig effect”, aldus Alwin.
Joke en Alwin maken dus alles zelf. Achterin de winkel staan drie chocolademachines: melk, puur en wit. „De chocola komt uit België, de cacao uit Ivoorkust. Het is van het keurmerk Cacao Trace. Dat zit dicht tegen fairtrade aan. Het voldoet net niet aan alle criteria van fairtrade. Maar de fabrikanten letten erop dat alle boeren een eerlijke prijs krijgen en dat de kwaliteit hoog is. Van elke kilo chocola, die verkocht wordt, gaat 10 eurocent in een fonds. Daarmee kunnen we mensen in Ivoorkust helpen, bijvoorbeeld met scholing en ontwikkeling.”
Het concept van de Olala-winkels (er zijn er zo’n twaalf) is zogeheten soft-franchise. Alwin: „We werken zelfstandig en maken alles zelf, maar we doen gezamenlijk de inkoop.” Regelmatig hebben Joke en Alwin assistentie van enkele scholieren. Behalve het produceren en verkopen van de chocoladefiguren organiseren ze workshops. „Sommige klanten geven dat als cadeau en soms zijn het bedrijfsuitjes. Voor bedrijven voeren we ook speciale opdrachten uit.”
Gouda kent meer chocolaterieën en banketbakkers die chocoladeproducten verkopen. „Bekend zijn natuurlijk de zaak van Puur aan de Naaierstraat en Bakkerij Herfst aan de Lange Tiendeweg. Als het nodig is werken wij samen. Met elkaar maken wij de stad aantrekkelijker.”
De drukste periode voor ‘Olala’ begint rond de herfst, dan Sinterklaas en kerst en dan loopt het door tot Moederdag. „Warme zomers zijn ongunstig. Maar afgelopen zomer was het echt chocoladeweer”, grapt Alwin. „Toen hebben we aardig verkocht.”