Op dinsdag 12 juli heeft Ruud Lambregts een bronzen erepenning ontvangen uit handen van burgemeester Verhoeve tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Wereldwinkel Gouda. De heer Lambregts ontving de bronzen erepenning als blijk van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Stichting Wereldwinkel Gouda, voor Fairtrade en voor Gouda als Fairtrade-gemeente.

De heer Lambregts is ruim 30 jaar voorzitter van Stichting Wereldwinkel Gouda. Daarbij heeft hij zich ingezet als een zeer betrokken en bevlogen bestuurder voor eerlijke handel met producenten uit derdewereldlanden. De wereldwinkel drijft op vrijwilligers en draait goed. De heer Lambregts heeft ontwikkelingen in bedrijfsvoering gestimuleerd en ook de samenwerking met de juiste mensen daarbij.

Fairtrade-gemeente

Naast zijn inzet voor de Wereldwinkel Gouda heeft hij ook anderen gestimuleerd en bewust gemaakt van eerlijke handel. In 2009 was de heer Lambregts (mede)initiatiefnemer voor het behalen van de titel Fairtrade-gemeente. Een eervolle titel die aangeeft dat een stad bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Gouda heeft de titel Fairtrade-gemeente in 2011 behaald en is nog altijd trotse drager van deze titel. Ook was hij initiatiefnemer van de officiële toekenning van de titel ‘1e Fairtradestraat van Nederland’ aan de Lange Groenendaal. Vanaf 2011 is de heer Lambregts voorzitter van het Kernteam (de actieve vrijwilligersgroep) van FairTrade Gouda en heeft hij met succes regiogemeenten gestimuleerd om ook Fairtrade-gemeenten te worden. De gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard zijn daartoe overgegaan.

Tot slot heeft de heer Lambregts de Goudse MVO-award in het leven geroepen. Met deze award wil Fairtrade Gouda ondernemers inspireren ‘eerlijk’ en vooral maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Op dit moment houdt hij zich bezig met Sustainable Development Goals (SDG) en spant hij zich samen met anderen in dat Gouda bijdraagt aan de SDG’s (17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030) als vervolg op het zijn van Fairtrade-gemeente.

Bronzen erepenning

De erepenning in brons wordt toegekend als blijk van grote waardering voor grote aansprekende verdiensten op allerlei gebied die een bijdrage leveren aan de Goudse gemeenschap en/of voor het ontplooien van initiatieven die van grote en langdurige of blijvende betekenis zijn voor de Goudse samenleving. De bronzen erepenning kan worden toegekend aan personen én aan organisaties.

Bij de foto: Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda, Ruud Lambregts met de bronzen erepenning en de vrouw van Ruud.
Tekst en foto: Gemeente Gouda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!