Gouda’s nieuwe burgemeester Pieter Verhoeve heeft er op het moment van dit vraaggesprek drie weken in zijn nieuwe functie op zitten. De eerste indrukken die hij heeft zijn zeer plezierig. “Ik vind Gouda een geweldige stad. Indrukwekkend, vol dynamiek. Het is een levendige stad, met veel cultuur en handel. De Markt is prachtig, dat is natuurlijk altijd de plaats geweest voor de handel. Als je daar wandelt, met de St.Jan op de achtergrond en het geluid van het klokkenspel van het stadhuis, geweldig.”
De nieuwe burgemeester heeft al heel wat contacten met de bevolking. “De mensen benaderen mij heel plezierig. Ik krijg al veel uitnodigingen, bijvoorbeeld om uitvoeringen bij te wonen of andere culturele dingen. Dat gebeurt al zo veel dat ik niet direct op alle uitnodigingen kan ingaan.”
Daar zit ook een uitnodiging bij van Fairtrade Gouda om een keertje langs te komen. “Dat doe ik graag, dus ik heb gezegd: organiseer maar wat, dan wil ik een keer langs komen.”
Al tijdens de installatie tot burgemeester heeft Pieter Verhoeve kennis kunnen maken met Fairtrade Gouda. Namens die organisatie boden Jaap Warners (oud-wethouder) en Gerard Schotanus (oud-raadslid) de burgemeester een pakket fairtradeproducten aan.
Pieter Verhoeve : “Daar zat ook een stuk chocolade van Tony’s Chocolonely bij. Dat vonden de kinderen zó lekker dat we zelf ook al chocolade zijn gaan kopen in de Wereldwinkel.”
Hij draagt Fairtrade een warm hart toe. Ook in zijn vorige standplaats Oudewater had hij al met Fairtrade te maken. “Bij het binnenrijden van de stad kwam je langs het bord ‘Provincie Utrecht Fairtrade Provincie’. En natuurlijk wist ik dat Gouda Fairtradegemeente is. En dat daar onlangs een straat is uitgeroepen tot Fairtradestraat (het Groenendaalkwartier). Het is mooi om op die manier te streven naar meer rechtvaardige inkomens wereldwijd. Daarbij moeten we ook oog hebben voor mensen in Nederland die onder de armoedegrens leven. Zie het als een roeping om daar iets aan te doen.”
Op het moment dat deze pagina in de krant verschijnt, heeft Pieter Verhoeve zijn eerste grote taak als burgemeester erop zitten. De kerstboodschap uitspreken tijdens Gouda bij Kaarslicht. “Daar heb ik mij zeer op verheugd. Kaarsjesavond is een geweldige traditie die zorgt voor verbinding onder de mensen. Samen met Ineke Volbeda heb ik mijn bijdrage voorbereid. Het motto van mijn boodschap was: ‘Geen plaats maar toch gekomen’.
“Er was geen plaats in de herberg, maar Jezus is toch gekomen. Met een parallel naar het heden. Is er in ons leven een plaats voor het onverwachte, voor de vreemdeling, voor de kracht van het kleine? Daar gaat het Kerstverhaal over: een klein Kindje brengt een groot verhaal. Het kwetsbare is krachtig. Fairtrade confronteert ons met de kracht van kleine producenten. Hoe gaan we om met onze naasten? Consumeren we bewust? Betalen we een eerlijke prijs?”
Op deze Fairtrade pagina heeft burgemeester Pieter Verhoeve ook nog wel een boodschap voor de Gouwenaars. “Daarbij laat ik mij inspireren door Franciscus, die weliswaar uit een rijke familie kwam en toch de eenvoud voorleefde. Zijn groet jegens iedereen was ‘Pax et Bonum’. Dat lijkt me een mooie Kerstwens: Vrede en alle goeds.