Een groep derdeklassers van het Driestar College moest zich verdiepen in het maatschappelijk belang van fairtrade en duurzaamheid. Het was een schoolproject in het kader van maatschappelijke diensttijd. Dat gebeurt onder de noemer RealStars. Eerder organiseerden andere leerlingen een Fairtrade modeshow.
Deze RealStar-projecten worden georganiseerd door de organisatie Samen voor Goud, in samenwerking met het Driestar College. De scholieren kunnen kiezen uit verschillende opdrachten. Deze keer kozen ze voor Fairtrade en Duurzaamheid. De samenwerking met Fairtrade Gouda bevalt de Driestar-scholieren kennelijk goed. Het groepje van zeven scholieren stortte zich deze keer dus op bewust kopen. En dat opende hun ogen. „Eerlijke handel en eerlijke prijzen zijn niet zo vanzelfsprekend als we denken.”
„Ik wist daar al wel iets van”, verklaart derdeklasser Mark (14). „Mijn moeder vindt dit onderwerp belangrijk. Zij vertelt daar vaak over en handelt er zelf ook naar.” Ook de andere scholieren zeggen het een en ander van huis mee te krijgen.
Zelf gingen de scholieren langs bij winkels om te vragen wat die aan Fairtrade doen. Een van de scholieren vertelt: „Zo kwam mijn moeder erachter dat enkele van haar favoriete winkels helemaal niet zo duurzaam zijn. Dat was wel bizar.”
Scholieren hebben natuurlijk niet altijd voldoende geld om wat eerlijker en daardoor soms duurder te winkelen. Maar ze gaan er wel over nadenken om er iets bewuster mee om te gaan.
„Meehelpen aan een eerlijker wereld.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!