Lancering website op 16 september in St.Jan

Eerlijk Winkelen maakt een Goudse doorstart. Deze landelijke organisatie, een wegwijzer naar eerlijke winkels, werd in 2010 opgericht. Tijdens de topjaren waren 60 gemeenten met 1800 winkels aangesloten. Gouda behoorde daarbij.

Een paar jaar geleden ging het mis met de organisatie en bijbehorende website. De organisatie bestond geheel uit vrijwilligers en die zagen op een bepaald moment geen kans meer om het voort te zetten. Fairtrade Gouda vond het een verlies dat dit leuke initiatief verloren ging. Daarom besloot deze organisatie in Gouda een doorstart te maken met wat nu heet: Eerlijk Winkelen Gouda. De start is op 16 september in de St.Jan.

Drijvende krachten achter dit initiatief zijn Riet Peddemors en Elly Prinsenberg, beiden al vele jaren actief als vrijwilliger bij Fairtrade Gouda. Zij zorgden er destijds voor, dat Goudse winkeliers zich aansloten bij Eerlijk Winkelen.

„Dat is allemaal verloren gegaan, ook de website en de app”, verklaren Elly en Riet. „Daarom zijn we begonnen met het benaderen van die oude bekenden. We hebben in totaal 25 winkels benaderd. Tot nu toe hebben 15 winkels positief gereageerd en die hebben zich nu aangesloten.”

Het gaat bij Eerlijk Winkelen niet alleen om winkels, die fairtrade artikelen verkopen. Een criterium is nu, dat die winkels biologische en tweedehands producten/artikelen verkopen. Daar is nog een nieuwe groep bijgekomen: winkels met streekproducten van lokale makers.

Elly en Riet optimistisch: „We verwachten dat die tien twijfelaars zich ook nog wel zullen aansluiten. Ze hoeven alleen maar naar ons toe te reageren.”

De initiatiefnemers wijzen erop, dat de criteria ruimer zijn dan bij fairtrade alleen. Deze verruiming zit ‘m erin, dat ook artikelen met het keurmerk ‘Rainforest Alliance’ zich kunnen aansluiten.

Ook nieuwe winkels, die niet bij het landelijke EerlijkWinkelen waren aangesloten, kunnen zich voor het Goudse initiatief aanmelden. Dat kan bij info@eerlijkwinkelengouda.nl Nieuwe deelnemers krijgen de nieuwe sticker; daarvoor betalen zij €10. Dan worden ze ook vermeld op de website. De ‘oude’ winkels krijgen die nieuwe sticker gratis.

Een andere vrijwilliger van Fairtrade Gouda, Michael Oosterhout, is bezig om de nieuwe Goudse website te bouwen. Daarmee is hij al zo ver gevorderd, dat de website binnenkort gelanceerd kan worden. Dat gebeurt op zaterdag 16 september om 15 uur in de St.Jan tijdens de Duurzaamheidsmarkt. Twee wethouders zijn hiervoor uitgenodigd: Thierry van Vugt en Michel van der Laan-Klijmij.

Elly en Riet hopen dat Michael er ook in slaagt om de speciale app te ontwerpen. „Het oude Eerlijk Winkelen werkte ook met een app en dat was ontzettend handig. Die was ook aangesloten op de gemeentelijke app Explore.” Maar het is nog lang niet zeker of en wanneer dit lukt.

De meeste van de straks aangesloten winkels bevinden zich in het Groenendaalkwartier, de beide Tiendewegen, Molenwerf, Nieuwehaven en Markt. Elly en Riet: „Eerlijk Winkelen was destijds een groot succes. Hopelijk kunnen we dat ook weer in Gouda bereiken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!