Fairtrade Gouda heeft ambitieuze plannen voor het net begonnen jaar 2018. Naast de inmiddels traditionele activiteiten als een Fairtrade wandeling, Wereldreizen voor scholieren, een Fairtrade Diner en de jaarlijkse tellingen bij winkels en supermarkten denkt het kernteam aan de volgende activiteiten: een Wereldreis voor het speciaal onderwijs, de organisatie van een Fairtrade filmfestival, een fietstocht langs fairtradegemeenten in de regio als Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Zuidplas (in wording) en een wedstrijd Heel Gouda Bakt Eerlijk. Daarnaast bestaat het plan om de (Lange) Groenendaal uit te roepen tot eerste Fairtradestraat van Gouda.
Al deze en andere plannen staan vermeld in het Jaarplan 2018 van de Stichting Fairtrade Gouda. De uitvoering van dit alles is in handen van een uit zo’n 15 actieve vrijwilligers bestaand Kernteam.
Gouda is sinds 2011 officieel Fairtrade Gemeente. Ons land telt ruim 80 fairtrade gemeenten. Om die titel te krijgen, moet worden voldaan aan zes criteria:
1. Er moet een actieve lokale werkgroep zijn
2. De gemeente moet de campagne steunen
3. Er moeten voldoende deelnemers zijn onder horeca en winkels
4. Er moeten voldoende deelnemers zijn onder bedrijven en organisaties
5. Fairtrade Gouda moet voldoende aandacht in de lokale media krijgen
6. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen(MVO) en sinds kort ook Duurzaamheid moeten ruim aandacht krijgen.
Gouda voldoet aan deze criteria. Maar dat zal het moeten blijven doen om ook in de toekomst de titel Fairtrade Gemeente te verdienen. In het najaar moet een nieuwe aanvraag voor titelverlenging worden ingediend.
Gouda mag zich verheugen in een actieve lokale werkgroep (Kernteam). Het onlangs verschenen Jaarverslag 2017 geeft een goed beeld daarvan. Dit jaarverslag wordt jaarlijks toegestuurd aan de gemeente op grond waarvan de gemeente financiële steun verleent.
Jaarplan en Jaarverslag zijn elders op deze website te lezen.