Fairtrade Gouda telt ongeveer 90 deelnemers: winkels, horeca, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kerken en scholen die de doelstellingen van fairtrade onderschrijven en die ook fairtrade producten verkopen of gebruiken.

Het aantal bedrijven, vooral middelgrote en grote, blijft een beetje achter en daar willen de vrijwilligers van Fairtrade Gouda graag verandering in brengen. „We willen meer bedrijven aan ons binden”, legt woordvoerder Ad Ooms uit. „Vooral middelgrote bedrijven. En ketens van bedrijven die hun hoofdzetel in Gouda hebben.”

Om hun doel te bereiken, gaat een groepje fairtraders die bedrijven de komende weken en maanden persoonlijk benaderen om ze over te halen fairtrade te steunen. Naast die persoonlijke benadering wordt ook gekozen voor het verspreiden van een nieuwe folder en het bezoeken en deelnemen aan bijeenkomsten waar die bedrijven aanwezig zijn.

Ad Ooms: „We wijzen ondernemers er op, dat deelnemen aan fairtrade betekent dat ze goed bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). In die nieuwe folder benadrukken we ook waar fairtrade voor staat.” Ad Ooms somt een paar punten op: eerlijke prijzen voor boeren en andere producenten; geen kinderarbeid; duurzame relatie tussen producent en afnemer; streven naar leefbaar loon en een beter klimaat.

Bedrijven kunnen op drie manieren fairtrade ondersteunen: Als fairtrade fan, als fairtrade bedrijf en als fairtrade ambassadeur. De vrijwilligers komen graag bij de bedrijven langs om een en ander toe te lichten. „Maar we willen ook graag meer weten over die bedrijven, zoals bijvoorbeeld Cargill aan de Rotterdamseweg (het vroegere Croda, voorheen Uniqema). Onlangs was in de Goudse Schouwburg de uitreiking van de Ondernemersprijs Midden-Holland. Dat was een uitstekend platform. „Mooi is dat één van de prijzen ging naar het Goudse DWA (De Wit Advies), een bedrijf dat geprezen werd om z’n inzet op maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Vroeger reikte Fairtrade Gouda zelf een MVO-Award uit. Croda was de laatste winnaar van die prijs.

Een ander moment waarop Fairtrade Gouda zich kan presenteren aan ondernemingen is het evenement Gouda Maakt Toekomst op 4 juni, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt gehouden op de locatie Goudasfalt (zie ook elders op deze pagina).

Ad Ooms: „Ons streven is om ongeveer 50 bedrijven aan ons te binden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!