“Fairtrade is niet meer weg te denken uit Gouda. Politiek is het ook geen enkele discussie meer. Gouda is Fairtrade Gemeente en dat moet zo blijven.”
Deze duidelijke woorden sprak burgemeester Milo Schoenmaker toen hij op 28 oktober de nieuwe vlag van Fairtrade Gouda mocht hijsen in een van de vlaggemasten vóór het Huis van de Stad. Daarmee gaf hij het startsein voor een week lang activiteiten tijdens de (landelijke) Fairtrade Week. In Gouda wordt in die week gelijktijdig het eerste lustrum gevierd van Fairtrade Gemeente Gouda.
Tijdens het openingsfeest in het Filmhuis, zaterdag 29 oktober, onderstreepte wethouder Hilde Niezen nog eens het belang dat de gemeente Gouda hecht aan Fairtrade. “Gouda heeft duurzaamheid hoog in het vaandel zitten en Fairtrade maakt daar een onlosmakelijk onderdeel van. De gemeente is blij met de inzet van de werkgroep Fairtrade Gouda”, zo sprak de wethouder in het Filmhuis.
Tijdens deze feestelijke dag ging de promofilm over de Wereldreis van Hermen Buurman in première, gaf Jochum Veerman van Max Havelaar informatie over de actuele stand van zaken van de Fairtradegemeente campagne en stond de vertoning van de lange documentaire Tony over Tony Chocolonely op het programma.
Deze week is de jaarlijkse Wereldreis voor basisscholieren langs Fairtrade winkels in de binnenstad en houden in Winkelcentrum Bloemendaal de winkels Jumbo, Albert Heijn en Gall&Gall een speciale Fairtrade actie.