De Fairtrade Week van dit jaar gaat over het klimaat. Deze landelijke week is van zaterdag 29 oktober tot en met zaterdag 5 november.
De Stichting Fairtrade Gouda organiseert in die week verschillende activiteiten, waarvan de meeste op zaterdag 5 november. Die spelen zich tussen 11 en 15 uur vrijwel allemaal af voor en in het pand aan de Lange Groenendaal 46. Dan kan het publiek terecht bij een duurzaamheidsspel en de vertoning van twee films in de grote studiozaal van RTV Gouwestad.
Het duurzaamheidsspel vindt plaats op het met een hek afgezette pleintje vóór het oude schoolgebouw aan de Lange Groenendaal 46, nu onderkomen van kindercentrum Bibelebonz en van RTV Gouwestad. Daar is ook een optreden van de zangeres Sofie de Bruijn. Tegenover deze plek is bij Terre des Hommes een modeshow.
Een paar deuren verder, op nummer 38, is de Wereldwinkel. Daar kunnen jongeren een deelnemersformulier ophalen voor de ontwerpwedstrijd voor een wikkel van Tony’s Chocolonely.

Duurzaamheidsspel

Wat weet je van duurzaamheid? Vind je dat producten gemaakt moeten worden zonder bestrijdingsmiddelen? Wat weet je van fairtrade? Moeten supermarkten eerlijke prijzen betalen aan boeren?
Deze gewetensvragen komen aan de orde tijdens het duurzaamheidsspel met een balans. Op het pleintje voor het pand aan de Lange Groenendaal 46 staat een balans opgesteld, die aangeeft naar welke kant die balans doorslaat voor de deelnemers.
Na de beantwoording is er steeds de mogelijkheid om met omstanders en leden van Fairtrade Gouda in discussie te gaan. Er valt niks te winnen met dit spel, maar het is goed om eens over deze onderwerpen na te denken.

Modeshow

Wie zaterdag 5 november iets zoekt ter afwisseling van de activiteiten van fairtrade, kan terecht bij Terre des Hommes aan de Lange Groenendaal 55. Deze winkel in tweedehands kleding houdt van 14-15 uur een herfstmodeshow van gebruikte kleding. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan kinderen in nood.

Zangeres Sofie de Bruijn

Sofie de BruijnOp deze zaterdag kan het Goudse publiek in de Lange Groenendaal ook genieten van een optreden van de Woerdense zangeres Sofie de Bruijn. Het duurzaamheidsspel voor de Lange Groenendaal 46 wordt afgewisseld door optredens van Sofie de Bruijn. Deze zangeres brak een paar jaar geleden als 17-jarige door met een eigen theatervoorstelling Puber Tijd. Zij studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium, zong ooit een duet met Paul de Leeuw en geeft regelmatig concerten in zalen in de regio. Drie jaar geleden trad Sofie de Bruijn ook al eens op voor Fairtrade Gouda in de Lange Groenendaal.

Twee films

Later op deze zaterdag 5 november zijn in de grote zaal van de studio van RTV Gouwestad twee films te zien, een lange documentaire en een korte speelfilm. De documentaire ‘Bigger than Us’ duurt anderhalf uur en gaat over de strijd van jongeren voor het klimaat en een rechtvaardige wereld. Met name de gevolgen van klimaatverandering voor landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië worden op indringende wijze in beeld gebracht aan de hand van zeven thema’s: Onderwijs voor vluchtelingen, Klimaatrechtvaardigheid, Voedselzekerheid, Vrijheid van meningsuiting, Redden van vluchtelingen, Vrouwenrechten, Jongerenrechten.
De korte speelfilm ‘Goudseerlijk’ is een co-productie van Fairtrade Gouda en filmclub Het Toverlint, met centraal daarin eerlijke handel en de rol van Gouda. De acteurs in deze ruim 10 minuten durende film zijn leerlingen van het Coornhert Gymnasium.
De vertoning van de films is die zaterdag rond 15 uur.

Ontwerp je eigen Tony’s wikkel

Jongeren in Gouda kunnen hun eigen ontwerp maken voor een wikkel voor een reep van Tony’s Chocolonely. Deze ontwerpwedstrijd is een samenwerking tussen Fairtrade Nederland en de Wereldwinkel. Fairtrade Gouda doet hieraan mee.
Jongeren kunnen de te gebruiken tekenbladen vanaf zaterdag 15 oktober afhalen bij de Wereldwinkel Gouda aan de Lange Groenendaal 38. Op die tekenbladen kunnen de deelnemers hun eigen wikkel ontwerpen. Onderwerp van de wikkel moet het klimaat zijn, het thema van de Fairtrade Week. De winnaar krijgt een reep met zijn eigen ontworpen wikkel..
Na 6 november gaat een jury aan de slag en dan volgt op een nog nader te bepalen plaats de prijsuitreiking. Jongeren die meer informatie willen over deze wedstrijd, kunnen hier terecht.
Uitleg en actievoorwaarden voor de wedstrijd zijn hier te vinden.
Natuurlijk zijn de repen van Tony’s Chocolonely verkrijgbaar bij de Wereldwinkel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!