Van stedenbouwkundige tot keramiste

Ze noemt het een uit de hand gelopen hobby. Vele jaren werkte zij als stedenbouwkundige en projectmanager, eerst in dienst van de gemeente Gouda, later als ZZP’er, en nu is zij keramiste. Fenna ter Haar volgde de keramiekopleiding in Gouda, heeft inmiddels een aardige collectie keramische voorwerpen, exposeerde daarmee, ging workshops en lessen geven en heeft een eigen ruimte op het terrein van GOUDasfalt: ze noemt die de Kleiwerkplaats Witheet (slaande op de hoge temperaturen bij het bakken).

„Langzamerhand besloot ik niet meer op kantoor te gaan werken en nu is keramiste mijn nieuwe beroep geworden. Mijn gezin (man en twee kinderen van 15 en 19) staan hier helemaal achter. Mijn man is zelf dol op gitaarspelen, dat is zijn hobby. Bij mij is het dus iets meer dan een hobby geworden.”

De 3-jarige opleiding volgde zij bij de Nederlandse Keramiek Opleidingen in Gouda (NKO voorheen SBB), de eerste workshops gaf zij in een kleine ruimte op GOUDasfalt. Ze stond op de wachtlijst voor een grotere plek. Die kon zij vorig jaar betrekken, helemaal links vooraan op het terrein.

Voor haar werk gebruikt Fenna klei uit de omgeving: het komt uit de Hollandsche IJssel. Die stroomt langs de voormalige Koudasfaltcentra en ze kan die klei er bij wijze van spreken met haar eigen handen uitgraven. Ze lacht: „Nee, die klei komt van het bedrijf Domera. Dat zit hier een eindje verderop, waar vroeger scheepswerf Van Vlaardingen zat. Ik heb een vrachtwagen gehuurd om de klei op te halen. Voorlopig kan ik een tijdje vooruit.”

Ze kiest dus heel bewust voor een product uit de streek. Zoals ze ook heel bewust kiest voor fairtrade, privé maar ook in haar werkplaats. „Daar serveer ik voor mijn cursisten fairtrade koffie en thee. Die cursisten kunnen bij Witheet voor verschillende onderdelen terecht: zelf keramiek maken, draailessen, rakustoken en andere workshops bijvoorbeeld over glazuur.”

Haar betrokkenheid bij fairtrade is niet onopgemerkt gebleven. Zij heeft zich aangemeld bij de Stichting Fairtrade Gouda. Ze voldeed aan de criteria van de Fairtrade |Gemeente campagne en werd officieel deelnemer. Voorzitter Jaap Warners kwam de bijbehorende sticker overhandigen tijdens het festival Gouda Maakt Toekomst.

Meer informatie is te krijgen op www.witheet.eu.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!