Gouda mag zich sinds 2011 officieel Fairtrade Gemeente noemen. Elke twee jaar wordt door een landelijke commissie beoordeeld of die titel weer met twee jaar mag worden verlengd. Dat is zeker geen ‘appeltje-eitje’, want de lokale organisaties moeten aan strenge voorwaarden voldoen om die titelverlenging te verdienen. Gemeenten worden daarbij langs de meetlat van zes criteria gelegd.
Dat de stichting Fairtrade Gouda die verlenging ‘met eer’ verdient, blijkt wel uit de zeer lovende woorden uit het juryrapport. Gouda is volgens dat rapport op de goede weg om van de gemeente een groenere en duurzame samenleving te maken.
De duurzame ontwikkelingsdoelen (global goals) worden geleidelijk ingevoerd in het beleid. “Fijn dat 2022 wordt aangegrepen voor nieuwe activiteiten: een regionaal symposium over Fairtrade, gecombineerd met de viering van het 10-jarig bestaan van Gouda als Fairtrade Gemeente”, zo staat te lezen in het juryrapport. De andere betrokkenen worden gezien als verderbrengers van die duurzaamheidsdoelen.
Een voorwaarde voor titelverlenging is dat voldoende winkels, organisaties en bedrijven Fairtrade-deelnemer zijn. Gouda telt rond de honderd deelnemers. De jury stelt vast dat er ondanks de corona pandemie (met enkele afvallers) nog voldoende deelnemers overblijven. ‘Hulde daarvoor!’.
Volgens de beoordelingscommissie doet ook de gemeente zelf het goed. Het is mooi dat tijdens de Fairtrade Weken de fairtradevlag voor het Huis van de Stad mag wapperen en dat de gemeente Fairtrade uitdraagt.
Toch is er ook een kritische noot: het inkoopbeleid kan worden aangescherpt. Daarmee wordt bedoeld het inkopen van koffie en thee. Dat moet worden aanbesteed. “Bij een volgende aanbesteding moeten koffie en thee op het gemeentehuis eerlijk en duurzaam blijven”, zo krijgt de gemeente te horen. Hier ligt volgens het juryrapport ook een taak voor het kernteam om de vinger aan de pols te houden.
Zeer lovend
Zeer lovend is het juryrapport over de wijze waarop het kernteam de sociale media en lokale media inschakelt. “Het Goudse kernteam is erg actief op instagram en twitter, maar zeker ook op facebook. De eigen website ziet er aantrekkelijk en informatief uit. Hoe jullie criterium 5 invulling geven is indrukwekkend, samenwerkend en inspirerend. Onze complimenten.”
Enthousiast is de commissie over de actieve deelname van Fairtrade Gouda aan activiteiten op het gebied van duurzaamheid. “Let daarbij wel op dat de vrijwilligers niet te veel worden belast en er wellicht te veel hooi op de vork wordt genomen”, zo luidt de waarschuwing.
De beoordelingscommissie is zeer benieuwd naar de film die Fairtrade Gouda samen met Filmclub Toverlint aan het maken is (“Goudseerlijk”). Wij juichen het toe als wij die film mogen inzetten voor educatieve doelen voor collega-kernteams elders in het land.”