Gouda mag zich de komende twee jaar weer officieel fairtradegemeente noemen. Dat is Gouda al sinds 2011.
De verlenging van deze titel is geen vanzelfsprekendheid. Een jury van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeente beoordeelt alle aanvragen die gemeenten moeten doen als ze de titel willen verlengen. Daarbij wordt naar zes strenge criteria gekeken.
In z’n algemeenheid stelt de jury dat ‘Gouda goed is doorgegaan op de ingeslagen weg’. Lovend is de jury over het feit dat Fairtrade Gouda steeds met nieuwe initiatieven komt en dat goed gebruik wordt gemaakt van zowel traditionele als sociale media.
“Met steun van de gemeente en nog steeds een enthousiast kernteam blijft Gouda werken voor betere leefomstandigheden voor boeren, arbeiders en ondernemers in ontwikkelingslanden”, aldus het juryrapport.
Nederland telt inmiddels 86 Fairtradegemeenten. In deze regio zijn dat naast Gouda ook Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Zuidplas. In Gouda mogen 87 winkels, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich fairtradedeelnemer noemen.
In het oog springende activiteiten van Fairtrade Gouda zijn ondermeer de jaarlijkse wereldreis voor basisscholieren,een fairtradewandeling, fairtrademaaltijd en deelname aan de Duurzaamheidsdag. Een mooi succes was vorig jaar het uitroepen van het Groenendaalkwartier tot Fairtradestraat, de eerste in Nederland.