Gouda heeft de titel Fairtrade Gemeente geprolongeerd. Dat betekent dat Gouda zich weer twee jaar Fairtrade Gemeente mag noemen. Een landelijke jury heeft Gouda zeer positief beoordeeld. De Goudse organisatie voldoet uitstekend aan de zes landelijke criteria.

Deze eervolle titel verkreeg Gouda voor het eerst in 2011. Onlangs werd het eerste lustrum uitgebreid gevierd. Het verlengen van de titel is geen automatisme. Dat wordt telkens weer opnieuw beoordeeld voor een periode van twee jaar.

Gemeenten mogen zich Fairtrade noemen als zij voldoen aan de volgende zes criteria:
1. Er moet een lokale werkgroep actief zijn
2. Het gemeentebestuur moet actief meewerken
3. Voldoende winkels en horeca moeten Fairtrade artikelen en producten verkopen en verwerken
4. Voldoende bedrijven en organisaties moeten Fairtrade artikelen gebruiken
5. De werkgroep moet zorgen voor media-aandacht
6. De werkgroep moet maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen

Volgens de jury voldoet de Goudse werkgroep dus in voldoende mate aan deze criteria. Op sommige onderdelen krijgen de plaatselijke fairtrademensen een flinke pluim. De jury noemt de lokale werkgroep ‘sterk en een voorbeeld voor andere gemeenten’. Een pluspunt is dat de Goudse werkgroep kan rekenen op steun en waardering van de gemeente. Een aanbeveling van de jury is dat de gemeente nog wel iets meer aan PR zou kunnen doen.

Volgens de jury zijn voldoende winkels, horeca, bedrijven en organisaties fairtrade deelnemer, al zou het aantal bedrijven en organisaties nog wel wat hoger kunnen. De jury hoopt dat de route Eerlijk Winkelen in 2017 van de grond gaat komen in Gouda; dat is een wandelroute langs winkels met fairtrade en biologische producten.

Over media-aandacht heeft de Goudse werkgroep volgens de jury niet te klagen. Dat dankt Gouda volgens de jury aan onvermoeibare inspanningen richting scholieren, particulieren, ondernemers, cafébezoekers en filmliefhebbers. Een uitdaging voor de Goudse werkgroep kan volgens de jury zijn om andere gemeenten te leren hoe je dit moet aanpakken.

In Gouda is volgens de jury veel aandacht voor MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Dat blijkt uit toetreding tot het gemeentelijke duurzaamheidsplatform. Ook dat wordt een voorbeeld genoemd voor andere gemeenten.
“Met steun van de gemeente en met een nog steeds enthousiast kernteam blijft Gouda werken voor betere leefomstandigheden voor boeren, arbeiders en ondernemers in ontwikkelingslanden. De jury verwacht van Gouda dat jullie andere Fairtrade Gemeenten blijven steunen en jullie creatieve en inventieve werkwijze aan anderen overdragen”, zo staat in het juryrapport.