Gouda is sinds kort naast Fairtrade Gemeente ook een Global Goals gemeente. Dat houdt in dat de gemeente zich inspant om de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties te halen. We noemen er enkele: Wereldwijd geen armoede, geen honger, minder ongelijkheid, zorg voor het klimaat en goed onderwijs.

Fairtrade draagt direct bij aan het bereiken van 10 van deze 17 doelen. Door aansluiting te zoeken bij meer SDG’s (Sustainable Development Goals – Duurzame Ontwikkelings Doelen) hoopt de gemeente Gouda alle doelen op lokaal niveau te bereiken en ook internationaal invloed uit te oefenen.

Een belangrijke taak hierbij is weggelegd voor ondernemers, met name de middelgrote bedrijven van het MKB (Midden -en Kleinbedrijf). Voor de meeste Goudse ondernemers is dit iets nieuws. Zij kunnen hulp daarbij goed gebruiken. Die hulp komt van een groep van vier studenten, die als trainees (een soort stagiairs) hiermee aan de slag zijn gegaan.

In samenwerking met Fairtrade Gouda proberen deze studenten ondernemingen te betrekken bij de inspanningen om de duurzaamheidsdoelen te bereiken.

De vier studenten (Chaya Berger, Anne Kiewiet, Femke Soethout en Daphne Homan) hebben onlangs een netwerkbijeenkomst georganiseerd voor een flinke groep lokale ondernemers. Daar konden die ondernemers ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren om de SDG’s in de praktijk te brengen.

Als eindproduct van hun opdracht hebben de trainees een praktische gids uitgebracht voor MKB-Ondernemers, getiteld Duurzaam Dichtbij. Ook is een hierop gericht kwartetspel voor ondernemers ontwikkeld.

In januari verschijnt in Het Kontakt/Goudse Post weer een pagina van Fairtrade Gouda, die vrijwel geheel zal zijn gewijd aan deze online gids en aan het werk van de vier trainees.

Voor meer informatie: https://www.fairtradegemeentegouda.nl/fairtrade-en-global-goals/

Op de foto van links naar rechts: Chaya Berger, Anne Kiewiet, Femke Soethout, Daphne Homan

Op de foto boven dit bericht: De vier trainees Chaya Berger, Anne Kiewiet, Femke Soethout en Daphne Homan met in hun midden wethouder Michel Klijmij-van der Laan en geflankeerd door fairtrade-vrijwilligers Ad Ooms (links) en Fred van Ipenburg (rechts)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!