Enige tientallen scholieren van de groepen 7 en 8 van zes Goudse basisscholen zijn de afgelopen weken weer op Wereldreis geweest. Ze kregen in de Chocoladefabriek lessen van de openbare bibliotheek over cacao en de productie van chocolade, bezochten enkele banketbakkers en chocoladewinkels en voerden speciale opdrachten uit.
Op 16 maart gaf wethouder Hilde Niezen om 12.30 uur het officiële startschot. Ze maakte een complimentje aan het adres van de organisatoren. De Wereldreis is een gezamenlijk initiatief van de Openbare Bibliotheek (Chocoladefabriek), Streekarchief, Fairtrade Gouda en Brede School. “De gemeente is er trots op dat Gouda een officiële fairtrade gemeente is en we zijn blij dat vrijwilligers zich steeds weer bereid tonen om dit te organiseren.” Na deze lovende woorden van de wethouder kregen de scholieren een les in de Chocoladefabriek. Deze les was op de scholen al voorbereid. Daarna brachten de scholieren bezoeken aan banketbakkerij Van Dijk, O La La Chocolade en Chocolade-atelier Puur. De deelnemende scholen waren de Ridderslag, Calvijnschool, Casimirschool, Koningin Wilhelminaschool, SBO Park en Dijk en Prinses Julianaschool. De Calvijnschool had de eer om bij de officiële start door de wethouder aanwezig te mogen zijn.
De Wereldreis wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de ASN Foundation (www.asnbank.nl) en de GoudApot. In het najaar is er tijdens de Fairtrade Week een Wereldreis voor de groepen 5 en 6 van de basisscholen. Dan worden bezoeken gebracht aan fairtrade-winkels in de binnenstad, met name aan de Lange Groenendaal.