Het Groenendaalkwartier zet in Gouda de toon op Fairtrade Dag op 11 mei. Deze buurt laat met verschillende acties zien dat het terecht is uitgeroepen tot Eerste Fairtradestraat van Nederland. De 11 deelnemende winkels laten dat zien via acties in hun winkels en de overkoepelende winkeliersvereniging heeft een bord laten maken met de tekst ‘1ste Fairtradestraat van Nederland’.
Wethouder Thierry van Vugt onthult om 13.30 uur dit bord, dat komt te hangen ter hoogte van lunchroom Van den Berg op de hoek van de Groenendaal en de Naaierstraat. Zangeres Sofie de Bruin zingt daarbij het Fairtrade lied.
“We zijn blij met de komst van de wethouder, want dat onderstreept de goede band met de gemeente”, aldus Peter de Heer, voorzitter van de winkeliersvereniging Groenendaal en samen met Irma Overkamp eigenaar van de inspiratiewinkel Eressëa op nummer 97.
Sinds het uitroepen tot eerste Fairtradestraat van Nederland eind oktober heeft het Groenendaalkwartier over aandacht niet te klagen.
Peter de Heer: “Het loopt goed. We krijgen veel publiciteit en het publiek reageert ook positief. Ook vanuit de gemeente is er veel belangstelling en daar zijn we heel blij mee.” Gouda laat ook hier zien dat het met recht de titel Evenementenstad heeft gekregen. Het Groenendaalkwartier draagt daar volgens de voorzitter zijn steentje zeker aan bij. Niet alleen door de acties op en rond de Fairtrade Dag (11 mei) maar ook door wat Peter de Heer noemt een totaalpakket met Fairtrade, duurzaamheid, biologische producten en eerlijk winkelen. De bewustwording over deze zaken wordt groter.

Programma 11 mei

De Fairtrade Dag op 11 mei in Gouda speelt zich voornamelijk af in en rond het Groenendaalkwartier. De belangrijkste momenten zijn:

13.30 uur – Lange Groenendaal 32: Onthulling straatnaambord ter hoogte van bakkerij
VandenBerg
– Zangeres Sofie de Bruin zingt Fairtrade lied

14-15-16 uur – Maskerade speelt Max Havelaar in tuin bakkerijVandenBerg
-Tussendoor trekt de theatergroep dansend en zingend door de straat