De grondlegger van de internationale fairtrade beweging en het keurmerk Max Havelaar, Frans van der Hoff, is onlangs in Mexico op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was priester en heeft z’n leven lang gestreden tegen armoede. Dat deed hij in enkele landen in Midden en Zuid-Amerika. De langste periode was hij actief in de sloppenwijken van Mexico Stad.

Samen met Nico Roozen bedacht hij dat gestreefd moest worden naar eerlijke prijzen voor de boeren en zo ontstond het idee voor fairtrade. Hij richtte de eerste fairtrade-biologische koffiecoöperatie Uciri in Mexico op. Die coöperatie leverde de eerste fairtrade koffie op (Max Havelaar). Die werd in Nederland door Simon Levelt op de markt gebracht.

Frans van der Hoff vormde in binnen- en buitenland een ware inspiratiebron. Vooral zijn theorie over de bestrijding van armoede sprak velen aan: “Op het armoedeprobleem moet een antwoord komen dat verder gaat dan caritas. Ik ben een vijand van caritas, want armoede is een structureel probleem, een probleem dat wordt gemaakt. Het kan anders! Zie de Max Havelaar koffie, het begin van de wereldwijde handel in fairtrade producten. Met inmiddels meer dan anderhalf miljoen boeren en werknemers in 58 landen.”

Een van de oprichters van Fairtrade Gouda, Ruud Lambregts, heeft Frans van der Hoff persoonlijk gekend. “Ik heb enkele jaren in Mexico gewerkt en toen heb ik Frans diverse malen ontmoet. Hij vormde echt een grote inspiratiebron voor mij.”

Ruud Lambregts heeft van 1976-2011 gewerkt bij Oxfam Novib, lange perioden daarvan in Zuid-Amerika en dus ook in Mexico. “Wat Frans van der Hoff daar heeft bereikt, was ontzettend mooi. Hij was een voorbeeld voor velen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!