,,Het is mooi om mensen steun en zorg te kunnen bieden in hun laatste levensfase. Die steun is niet alleen belangrijk voor de stervenden maar zeker ook voor de familie. Je kan die familie dingen uit handen nemen waardoor zij zich volledig op hun geliefde kunnen richten.”
Carla Blom-Jansen is al 17 jaar als vrijwilliger verbonden aan het Hospice aan de Ridder van Catsweg in Gouda. Met zo’n 150 andere vrijwilligers probeert zij de gasten te verzorgen op een manier die de thuissituatie benadert, maar die familieleden soms moeilijk kunnen bieden. De medewerkers van het Hospice spreken dan ook van een Bijna Thuis Huis.
Die zorg bestaat uit lichamelijke verzorging, hulp bij transfers, het bereiden van maaltijden: ontbijt en lunch door de dienstdoende vrijwilligers; voor het diner is een aparte kookploeg. Per dag zijn acht vrijwilligers aanwezig die ieder vier diensten draaien, 24 uur per dag. Er zijn vier gastenkamers waar natuurlijk ook voortdurend familie en vrienden aanwezig zijn. Die kunnen desgewenst in een logeerkamer verblijven. De vrijwilligers geven geen medische zorg. Die komt van medewerkers van thuiszorgorganisaties.
De vrijwilligers zijn zeer betrokken bij hun gasten. Ze bieden troost en warmte, maken een praatje, proberen het levenseinde van iemand zo aangenaam en draaglijk mogelijk te maken. Dat was ook altijd de drijfveer voor Carla Blom. De laatste jaren houdt zij zich vooral ook bezig met het doen van boodschappen en regelt zij de inkopen.
Sinds twee jaar is een deel van die boodschappen fairtrade. ,,Daar zijn we net voor corona mee begonnen’’, legt directeur Marianne Boone uit. Dat gebeurde ook ongeveer gelijktijdig met haar aantreden in Gouda. ,,Met fairtrade toon je maatschappelijke betrokkenheid. Daar sta ik achter en het is mooi dat ik de vrijwilligers daarin meekreeg.” Tot het assortiment behoren onder andere koffie, thee, suiker, chocola en koekjes. Een speciale sticker op een van de tussendeuren laat zien dat het Hospice fairtradedeelnemer is.
Het Steun. Midden-Holland, de huidige organisatienaam, is in 2002 begonnen. De initiatiefnemers hadden al snel de villa aan de Ridder van Catsweg op het oog. Marianne Boone: ,,Maar daar zaten destijds nog krakers in. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad om die eruit te krijgen. Pas een paar jaar later kon het pand na een grondige opknapbeurt officieel worden geopend. De financiering van aanschaf en verbouwing is met leningen geregeld.” Tot die tijd maakte het Steun. gebruik van vier kamers in zorgcentrum De Savelberg.

Nu heeft men de beschikking over een prachtig opgeknapte villa met een schitterende tuin. Het onderhoud daarvan is in handen van een groepje vrijwilligers. ,,Dat is flink wat werk”, weet Carla Blom. Aan de voorkant ligt een grasveld met planten en struiken, aan de achterkant zijn enkele zitjes gemaakt waar het heerlijk vertoeven is voor gasten en bezoekers en ook voor de vrijwilligers.
In 2017 is in Waddinxveen een hospice van start gegaan, ook met vier kamers en ook dat valt onder het Steun. Midden-Holland. Er zijn in ons land 145 hospices. In Gouda en Waddinxveen betalen de gasten €22,50 per dag. De medische zorg gaat via de zorgverzekeraars. Marianne Boone vraagt zich af hoe lang deze vorm van zorgverlening kan blijven bestaan. ,,Het draait natuurlijk voor een groot deel op vrijwilligers van wie de meesten ouder zijn dan 65 jaar. Dat is wel kwetsbaar. We kunnen dan ook heel goed vrijwilligers gebruiken.” (Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden bij Annette Bekker (0182358199, op maandag en woensdag. Voor meer informatie zie www.steunpuntmh.nl)

Medewerkers en vrijwilligers weten dat hun werk enorm wordt gewaardeerd door de gasten en hun naasten. Op de vraag hoe hoog die waardering is, antwoorden Marianne en Carla resoluut: een 9.8!

Bij de foto: Vrijwilliger Carla Blom (links) en voorzitter Marianne Boone laten wat fairtrade artikelen zien.

Foto: Lucas Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!