Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Fairtrade Gouda door corona maar een beperkt aantal van de gebruikelijke activiteiten kunnen organiseren. Maar gelukkig kon er toch aardig wat wèl doorgaan, zoals de Wereldreis voor basisscholen, een regionale scholingsdag en het uitbrengen van eigen pagina’s in Het Kontakt/Goudse Post. De Wereldreis met de Islamitische school Al Qalam werd zelfs een groot succes.

Ook voor dit jaar staan weer diverse activiteiten op stapel. Meer zelfs dan andere jaren, omdat dit jaar twee bijzonderheden worden gevierd: Het 750-jarig bestaan van de stad Gouda (Gouda 750) en het 10-jarig bestaan van Gouda als officiële Fairtradegemeente. Een belangrijk onderdeel van Gouda 750 is het Duurzaamheidsfestival op 21 mei onder de naam ‘Gouda Maakt de Toekomst’ op de locatie GOUDasfalt met kraampjes, workshops, sprekers en andere activiteiten in het teken van duurzaamheid. Fairtrade Gouda lift met haar lustrumactiviteiten mee met de festiviteiten van Gouda 750..

De stichting zelf viert het tweede lustrum ondermeer door het uitbrengen van een Fairtradefilm in samenwerking met Filmclub Het Toverlint. In de film wordt een verband gelegd tussen de keuzes van historische Gouwenaars (Erasmus, gebroeders de Houtman, dr.Büchner) en jongeren die kunnen kiezen voor eerlijke producten die gemaakt zijn zonder kinderarbeid. De première van de film staat gepland op 21 mei.

Een vast programmapunt van Fairtrade, een speciale fairtrade maaltijd, is door corona al twee jaar niet doorgegaan. Hopelijk lukt dat dit jaar wel. Dat is een activiteit in samenwerking met een van de Goudse MBO-instellingen. Ook staat dit jubileumjaar in het voorjaar weer een wereldreis op het programma. Het is de bedoeling om tijdens de wereldreis dit jaar aandacht te besteden aan het speciaal onderwijs.

Een van de opdrachten van de uit vrijwilligers bestaande kerngroep van Fairtrade Gouda is om zo veel mogelijk winkels, ondernemingen en organisaties tot deelnemer aan Fairtrade te maken. Dat houdt in dat ze Fairtrade producten gebruiken of verkopen. Gouda telt ongeveer 90 deelnemers en ook nog eens 26 deelnemers aan ‘Eerlijk Winkelen’. De Lange Groenendaal is de eerste Fairtradestraat van Nederland. Het is de bedoeling om deze straat met omliggende straten te laten uitgroeien tot Fairtradekwartier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!