Een paar jaar geleden las Peggy Munnikhuis het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen, onze toekomst op een steeds warmere aarde’ van Jelmer Mommers.
“Dat opende mijn ogen. Ik maakte me zorgen om het klimaat en dit verhaal van Mommers gaf me hoop, dat we er met z’n allen iets aan kunnen doen. Jelmer Mommers is journalist bij De Correspondent en schrijft al meer dan tien jaar artikelen over het klimaat en de leefbaarheid op aarde.
“Dat zijn inspirerende verhalen”, stelt Peggy enthousiast. Het inspireerde haar in elk geval zo veel, dat ze besloot om geheel op eigen houtje een klimaatbijeenkomst te organiseren in de Goudse Schouwburg; dat was in mei 2022. De titel: Van Winst naar Waarde.
“Ik ben zeker geen geboren activist. Ik kom uit een traditioneel gezin uit Reeuwijk waar actievoeren geen gewoonte was. Mijn keuze voor een opleiding na de middelbare school was ook vrij ongebruikelijk. Het werd de kappersschool, waarna ik een kapsalon opende in de Kleiwegstraat. Inmiddels werk ik daar nog maar één dag in de week en studeerde ik psychologie daarbij en leerde ik iets over gezonde voeding en gezond leven. En tóen ging er bij mij een lichtje branden en voelde ik mij wèl geroepen om iets te doen.”
Dat ‘iets’ werd dus de al genoemde klimaatbijeenkomst. Om mensen daarvoor te interesseren kocht Peggy 70 exemplaren van het boek van Jelmer Mommers. “Dat verspreidde ik gratis onder vrienden en kennissen met de ‘opdracht’ om het boek door te geven. Na twee jaar hadden zo’n 800 mensen verspreid over het hele land het boek gelezen.” Het klimaatidealisme van Peggy Munnikhuis (60) begon zich als en olievlek te verspreiden.
“De toon van de sprekers was luchtig. Zo konden we een lastig onderwerp als klimaatverandering toegankelijk maken voor een groter publiek.” Het optreden van haar eigen man, Paul Cornelisse (64) , droeg daar zeker ook aan bij. “Hij deed dat een beetje cabaret-achtig en dat werkte.”
De reacties van het publiek waren enthousiast. Daar ontmoette Peggy economieleraar Elsbeth van der Meché. Beiden gingen zich meer verdiepen in het onderwerp door daar allerlei boeken over te lezen. Het idee voor een tweede bijeenkomst in de schouwburg werd geboren.
Denkend aan het geslaagde optreden van haar man de eerste keer zocht Peggy in kringen van cabaretiers naar een presentator voor deze avond. Het werd Dolf Jansen, die meer dan eens heeft blijk gegeven van betrokkenheid bij het onderwerp.
De opzet van deze tweede bijeenkomst was anders. Wel waren er ook auteurs die een presentatie gaven over hun eigen werk. En er waren panels samengesteld uit verschillende maatschappelijke richtingen.
Auteurs waren Hannah Prins (‘Je bent jong en je wil wat toekomst’), Paul Schenderling (‘Er is leven na de (economische) groei’) en Nina de Korte (‘Toekomstbedrijven’).
Panels waren er met economiedocenten van Goudse scholen, Goudse bedrijven en Goudse gemeentepolitici. In dat laatste panel waren partijen als PvdA, D66, SGP en Gemeentebelangen vertegenwoordigd.
Opvallend vindt Peggy Munnikhuis de reden waarom de VVD niet was vertegenwoordigd. “We hebben alle partijen het doorgeefboek van Jelmer Mommers toegestuurd. De VVD stuurde het boek terug met de opmerking: hier doen wij niet aan mee.”
Deze tweede avond werd zo mogelijk een nog groter succes dan de eerste. De schouwburg zat nu helemaal vol, de voordrachten waren boeiend en bevlogen en de discussies waren levendig. Peggy: “Maar vooral het optreden van Dolf Jansen was een succes. Hij praatte het met grappen aan elkaar en brak de spanning als het onderwerp wat te zwaar leek te worden.”
Hoe nu verder
Hoe nu verder? Peggy trekt een vragend gezicht. “We hebben nog geen plannen We gaan nu vooral kijken òf en hóe anderen het voortzetten. Elsbeth en ik moeten even bijkomen. Het heeft ons ook wel geld gekost. We hadden een hele kleine subsidie, verder hebben we het uit eigen zak betaald en vroegen we van de bezoekers een vrijwillige bijdrage. Dolf Jansen heeft een deel van zijn vergoeding doorgeschoven naar een goed doel en de sprekers hebben een kleine vergoeding gekregen. Nogmaals, nu is het de beurt aan anderen. De olievlek moet zich nu verder gaan verspreiden.”