Afgelopen jaar verschenen in de pers kritische artikelen over de barre arbeidsomstandigheden bij de (over)productie van cacao en koffie. Twee van de meest tot de verbeelding sprekende producten van onze fairtradecampagne. De strekking was vooral dat – verheven principes ten spijt – de wereldmarkt zich er veel te weinig van aantrekt. Met als resultaat een nauwelijks leefbaar inkomen voor talloze kleine boeren. Kinderarbeid wordt nog steeds getolereerd in de producerende landen. Internationaal onvermogen. Een onthutsende illustratie van hoeveel er nog te doen valt.

Ontmoedigend? Eerder het omgekeerde. Het bevestigt feitelijk de bestaansreden van onze fairtradecampagne. Lijdzaam toezien is daar niet aan de orde. ‘Think global, act local’ blijft het devies. Ook in Gouda blijft onze inzet daarbij onverminderd actueel en noodzakelijk.
Natuurlijk hebben we dit jaar niet stil gezeten in onze Fairtradegemeente. Mede dank zij steun van het gemeentebestuur zijn weer veel activiteiten opgezet.
Het gaat dan om het werven van deelnemers. Inmiddels al een honderdtal. Goudse bedrijven, organisaties en instellingen, die zijn overgestapt naar gebruik en/of verkoop van fairtrade- producten. Het strekt zich uit van horeca, supermarkten en winkels tot het onderwijs.
Hoogtepunt daarbij was de introductie van de eerste Fairtradestraat in Nederland. Met steun van de winkeliersvereniging van het Groenendaalkwartier werd dat in oktober officieel een feit.
Ook het organiseren van activiteiten als ‘Wereldreizen’ voor het basisonderwijs ging weer door. Zo worden, in samenwerking met de bibliotheek (de Chocoladefabriek), leerlingen zich bewust van de cacaowereld.
Daarnaast mag deze pagina in de Goudse Post (mogelijk met steun van bedrijven), deelname aan het Sustainable Food Event en het organiseren van de fairtradeweek niet onvermeld blijven.
Dit en nog veel meer is mogelijk dank zij de gemotiveerde inzet van een vijftiental vrijwilligers. Het is een plezier om in hun midden te mogen vertoeven. Ook komend jaar.
Er is ook nog zo veel te doen.

Jaap Warners
voorzitter Stichting Fairtrade Gouda

Nabrander:
Onlangs is de vliegtaks aangekondigd. Waarom dan geen unfairtaks in het kielzog daarvan?
Een nultarief BTW voor gecertificeerde fairtradeproducten. Met de aangekondigde BTW-verhoging zet dat zoden aan de dijk. Think global, act national.