Met de aanleg van een stadsakker in een uiterwaard langs de Hollandse IJssel komt een droom uit van een groep Gouwenaars die bewust bezig zijn met de verbouwing van groente en fruit op een duurzame manier.
Groente en fruit direct van de akker zo op je bord. Dat is ongeveer het motto van deze Gouwenaars. “We willen leren over gezond eten, weten waar het vandaan komt en zien hoe het geproduceerd wordt en hoe het groeit.”
De deelnemers aan deze stadsakker passen een gevarieerder landgebruik toe. Zo herstellen ze de bodem en vergroten ze de biodiversiteit.
“We zochten een plek van verbinding en educatie. Meer leren over de natuur en meer daarmee bezig zijn, maar ook meer doen met elkaar. Met deze stadsakker komt deze droom nu uit.”
Fairtrade Gouda is indirect verbonden met dit project, via ambassadeur Fred van Ipenburg; hij zit bij het team van initiatiefnemers van de stadsakker. Eerlijke handel en eerlijk grondgebruik staan natuurlijk dicht bij elkaar.
De grond van de stadsakker is eigendom van de gemeente. De afspraak is dat de percelen grond drie jaar worden gebruikt. Daarna moet het een langlopend project worden, onder leiding van de professionele tuinders Tyara en Erik, samen met de inmiddels 50 vrijwillige medewerkers en 250 deelnemers. Deelnemer – oogstgenoot – kunnen mensen worden voor een eenmalige bijdrage van €50,00. Voor €275 krijgt elke deelnemer een jaar lang een wekelijks pakket met verse groenten, kruiden en fruit. Inmiddels staan op de akker al 15 soorten groenten.
Voedselroute
Onlangs, op zaterdag 14 juni, konden Gouwenaars kennismaken met dit project. Dat kon tijdens de Goudse Voedselroute, de tweede alweer. Een route van 6 km langs drie locaties: Het Steinse Groen, de Stadsakker Gouda en de Hofstede Kloostertuit. Bij elke locatie kon worden gestart met een wandeling of een fietstour. Bij elke plek was ook een presentatie.
Voor meer informatie over de Stadsakker: stadsakkergouda.nl.