Met de opening van haar eigen Edelsmederij Laurora is voor Laura van der Kleijn een grote droom uitgekomen. Dat was in 2018 aan de Lange Tiendeweg. Daar was een 4-jarige opleiding aan de Vakschool Schoonhoven aan voorafgegaan.

„Het ambacht van goudsmid heeft mij al van jongs af aan aangetrokken. Van ruw materiaal iets heel moois maken, vaak met een grote emotionele waarde voor de koper.”

Na stages in Rotterdam en Schoonhoven studeerde Laura af in 2015. In de tuin van haar moeder had ze een blokhut ingericht als atelier. „Dat was een soort proeftuin voor me. In Haastrecht kreeg ik een eerste verkooppunt in een shop-in-shop. Maar mijn grote wens was een eigen winkel met atelier.”

Ze trof na enig zoeken een mooi pand in Gouda aan de Lange Tiendeweg aan, dat ze kon huren. Het pand heeft vijf etages, van een kelder tot en met een zolder. Ze kon dat pand inrichten volgens haar wensen: een atelier, een winkel, een ruimte voor het geven van workshops en twee etages bovenin als woonruimte.

Van begin af aan had de nu 29-jarige Laura in haar hoofd dat ze met eerlijke materialen wilde werken. Ze gebruikt goud van Fairmined, waarmee ze voldoet aan de criteria om deelnemer van Fairtrade Gouda te worden. „Ik wil mijn steentje bijdragen aan eerlijke handel, de klanten gaan daar ook steeds meer om vragen.”

Dat resulteerde in de uitreiking van de sticker van Fairtrade Gemeente Gouda door de nieuwe voorzitter Frank van der Knaap. Die noemde de sticker echt verdiend. „Laura is slechts één van de 18 gecertificeerde fairminers in Nederland. Daarmee is zij niet alleen een pareltje voor Gouda, maar ook een voorloper in Nederland.”

Inmiddels heeft zij haar eerste eigen gouden collectie gemaakt. De resultaten liggen in enkele vitrines uitgestald. In haar winkel krijgt Laura hulp van haar moeder Marja, zowel bij de verkoop als bij de workshops. En, geeft Laura eerlijk toe, ook een beetje bij het schoonhouden van het pand.

Laura werkt inmiddels ook met gerecycled zilver. Bij het ontwerpen laat zij zich inspireren door water, planten, bloemen en bomen. En ze ontwerpt op verzoek van de klanten, soms nieuwe dingen, vaak ook door het omsmelten van eigendommen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!