Wie de verkiezingsprogramma’s van de Goudse politieke partijen er op naslaat, komt daar niet zo heel veel Fairtrade in tegen. Slechts vijf van de veertien partijen besteden aandacht aan Fairtrade. Dat zijn PvdA, PvdD, GBG, GL en CU; bij twee van die vijf partijen staat maar één zinnetje waarin Fairtrade voorkomt, bij GBG en PvdD al iets meer en de meeste aandacht aan Fairtrade komt van de PvdA. In de programma’s van alle andere partijen (D66, VVD, CDA, GoPo, 50+, SGP, Onafh.Gouda en Gouda Vitaal) komt het woordje Fairtrade zelfs helemaal niet voor.

Deze wat tegenvallende aandacht hoeft natuurlijk niet te betekenen, dat de meerderheid in de gemeenteraad Fairtrade niet langer zou steunen. Belangrijk voor Fairtrade is natuurlijk, dat de gemeenteraad zich straks wel schaart achter het voorstel om de financiële steun (€6000) jaarlijks voort te zetten. En dat de raad positief denkt over de verlenging van de titelaanvraag voor Fairtrade Gemeente.

Waaruit blijkt de positieve inzet van de PvdA? De partij noemt Gouda Onderneemt, SOG en Fairtrade Gouda belangrijke partners in het milieuvriendelijk en sociaal werkgeverschap. De PvdA is trots op de Lange Groenendaal als eerste fairtradestraat van Nederland. Daar mag best een tweede bijkomen.

De PvdD wil dat Gouda een Fairtrade gemeente blijft en dat dit moet blijken uit de duurzaamheidscriteria die worden gesteld bij de inkoop van producten en diensten. GBG zegt in haar programma, dat de partij zich de komende jaren zal inzetten voor Gouda als Fairtrade Gemeente door de duurzame ontwikkelingsdoelen te onderschrijven. CU en GL tenslotte zeggen in iets minder woorden, dat de gemeente Fairtrade moet blijven ondersteunen. Acht partijen besteden totaal geen aandacht aan Fairtrade.

Het valt voorzitter Jaap Warners van Stichting Fairtrade Gouda allemaal een beetje tegen. “Maar beter iets dan niets. Misschien is het zijn van Fairtrade Gemeente inmiddels vanzelfsprekend. Het zal ons als Fairtrade Gouda ondertussen er niet van weerhouden aan de weg te blijven timmeren. Daar is het onderwerp te belangrijk voor.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!