Er heerst onrust in de koffie-industrie. De Nieuwsbrief van Fairtrade Gemeente Nederland maakt daar melding van. Die onrust is vanwege de extreem lage koffieprijs. Dat heeft geleid tot kritiek op Fairtrade. Die kritiek kwam onlangs naar voren in een artikel in de Volkskrant, gebaseerd op uitspraken van Pure Africa. Dat is een organisatie die koffiebonen levert volgens het Fairtrade-concept. Volgens Fairtrade Nederland is de geleverde kritiek onvolledig en verwarrend. Fairtrade Gemeente Gouda sluit zich hierbij aan. Van Pure Africa wordt gezegd dat het goed is dat deze organisatie een betere prijs betaalt. Maar het is jammer dat Pure Africa ook stelt dat Fairtrade de boeren niets oplevert. Want het betalen van een eerlijke prijs aan boeren is toch met Fairtrade begonnen. Ergernis is er vooral over de kop boven het Volkskrant-artikel ‘Fairtrade?De boeren hebben er niks aan’ en over de zinsnede ‘Fairtrade levert boeren geen hol op’.
Inmiddels hebben Stichting Max Havelaar en diverse Fairtrade-werkgroepen gereageerd op deze kritiek. In die reacties wordt erop gewezen, dat Fairtade het enige systeem is waarin boeren voor 50% eigenaar zijn. Fairtrade is het enige keurmerk met een minimumprijs.

Een groep vrijwilligers van Fairtrade Gouda bracht onlangs een bezoek aan koffieleverancier Kaars Koffie uit Reeuwijk. Daar kregen zij van directeur Paul Kaars een bevlogen verhaal te horen over koffie uit Nicaragua, waar boeren zich hebben aangesloten bij een coöperatie (PAC). Die boeren krijgen volgens Paul Kaars een eerlijke prijs voor hun koffie. In 2018 heeft PAC 18 gezinnen aan Kaars Koffie gekoppeld.

Stichting Max Havelaar: “Is dit alles nu een vetpot voor de Fairtrade koffieboeren? Nee, helaas niet. De minimumprijs dekt de productiekosten, waardoor boeren er in elk geval niet op achteruit gaan. Dit geldt echter alleen voor het volume dat onder fairtradevoorwaarden wordt afgezet. Voor koffieboeren is dit gemiddeld 34%. Voor het resterende volume zijn ook de Fairtrade boeren overgeleverd aan de grillen van de wereldmarkt.

Is dit alles nu erg? Volgens sceptici is Fairtrade een druppel op een gloeiende plaat. Het echte probleem is de markt. De consument koopt te weinig Fairtrade koffie. Maar al gaat het niet zo hard als we zouden willen, dan is dat nog geen reden om het er maar bij te laten zitten. Alle kleine beetjes helpen.