Bij Outdoor Gouda vormen wandelschoenen met rugzakken de belangrijkste artikelen die worden verkocht. Volgens eigenaar Stefan Hakker is het mooi dat met wandelschoenen het mes aan twee kanten snijdt. ,,Ze vormen een zeer duurzaam product. Hoofddoel van de schoenen is natuurlijk, dat je ermee gaat wandelen, vooral in de natuur. Wie tijdens zo’n wandeling goed kijkt, zal zien dat het vaak niet best gaat met die natuur. Dat maakt het gebruik van duurzame producten noodzakelijker dan ooit.”
Bij Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven zijn vrijwel uitsluitend duurzame producten verkrijgbaar. Schoenen, rugzakken, kleding, speciale wandelattributen, al deze spullen worden zo veel mogelijk ingekocht bij leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Stefan: Deze producen dragen het label van fairtrade en fairwear. Die zijn over het algemeen niet eens duurder, maar ik neem genoegen met kleine marges. Voldoende om er goed van te kunnen leven.”
In zijn privé leven probeert Stefan Hakker ook zo duurzaam mogelijk te zijn. ,,Ik koop alleen spullen die ik echt nodig heb. Ik doe vrijwel alles op de fiets. Dat kan omdat ik in Gouda woon. Alleen als ik wat meer spullen tegelijk moet vervoeren, gebruik ik een busje. En als ik inkopen doe op de warenmarkt, neem ik zakjes mee van huis om de spullen in te verpakken. Stefan raadt het ook zijn klanten aan om alleen spullen te kopen die ze echt nodig hebben. ,,Dat is misschien niet erg commercieel gedacht, maar ik wil klanten niks aansmeren. Duurzame producten gaan wat langer mee, dan hoef je niet zo snel iets nieuws te kopen. Het hoeft ook allemaal niet zo modieus te zijn.”
Hij noemt fleece als geliefd product. ,,Maar het nadeel van gewoon fleece is, dat er microplastics in zitten. Zeer milieuvervuilend. Maar er is een kwaliteit fleece die minder van die plastic deeltjes heeft, die gaat tien keer langer mee. Dat raad ik mijn klanten dan wel aan.”
Zo’n vijftien jaar geleden verhuisde Outdoor Gouda van de Lange Groenendaal naar het veel grotere pand aan de Nieuwehaven. Vooral sinds die tijd heeft de winkel meer ingezet op duurzaamheid. ,,De klanten verwachten steeds meer dat mijn producten duurzaam zijn. Ze kunnen dat zelf controleren aan het label, maar natuurlijk rekenen ze erop dat ze mij kunnen vertrouwen.”
Een voorbeeld van duurzaam werken is volgens Stefan ook het feit, dat hij inkooporders zo veel mogelijk probeert te combineren, waardoor minder transportbewegingen nodig zijn. Ook gebruikt hij zo veel mogelijk recyclebare verpakking. Hij staat alleen in de winkel; op zaterdagen heeft hij een vaste hulp.
,,Dat is wel gezelliger. Ik houd van mijn winkel en van mijn vak. Dan is het leuk als ik dat op een ander kan overbrengen. Sta ik alleen in de winkel en zijn er even geen klanten, dan heb ik altijd wel wat te doen. De spullen anders opstellen, de voorraden nalopen, ik loop echt te genieten.”

Zie www.outdoorgouda.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!