RTV Gouwestad toont zich in Gouda al jaren een maatschappelijk betrokken omroep. Met lokale radio en televisie brengt Gouwestad uiteenlopende programma’s die een brede maatschappelijke belangstelling vertonen. Van sport en politiek tot het kerkleven, cultuur en samenleving.
Die betrokkenheid, in dit geval bij boeren en producenten in ontwikkelingslanden, leidde ertoe, dat Gouwestad onlangs toetrad als deelnemer van Fairtrade Gouda. Dat houdt in dat in het studiocafé fairtrade producten worden geserveerd als koffie, thee, suiker, vruchtensappen en wijn. Het betekent ook, dat de radio en televisie af en toe aandacht besteden aan activiteiten van Fairtrade Gouda. Zoals andersom Fairtrade Gouda aandacht besteedt aan Gouwestad, zoals bijvoorbeeld op deze pagina.
Nu richten we in dit artikel het vizier op de activiteiten van de omroep. Zo blijkt dat beide poten te maken hebben met een tekort aan vrijwilligers, vooral jongeren. De ongeveer 80 vrijwilligers bij de radio en de 15 medewerkers van de televisie zitten in de leeftijdsgroep van 60+ en ook 70+. De beide programmaleiders behoren tot die laatste categorie: Kees Nieuwveld (tv) is 74 jaar, Gerrit Schinkel (radio) is twee jaar jonger. „We zijn allebei ook al heel lang aan Gouwestad verbonden”, aldus Gerrit Schinkel. Hijzelf al 38 jaar, Kees Nieuwveld zo’n 25 jaar.
Zo is hij ook begonnen bij Gouwestad, bij het meest populaire radioprogramma Sport op zondag. En het is nog steeds het populairste radioprogramma. Langs de lijn staan of zitten bij sportwedstrijden, maar dan vooral op zaterdagen. Toen vanuit de studio aan de Markt, nu vanuit de Lange Groenendaal.
Andere populaire radioprogramma’s zijn het muziekprogramma Going Underground van Leo Hoek van Dijke, Gast uit de streek en het politieke programma Machiavelli, met wekelijks op zaterdagochtend gesprekken met raadsleden en wethouders. Kijk -en luistercijfers zijn niet precies bekend, maar volgens Gerrit Schinkel wordt het Marokkaanse radioprogramma Arif het best beluisterd.
De televisieprogramma’s van Gouwestad bieden gefilmde onderwerpen (Gouwestad Actueel) en studiogesprekken (Gouwestad Informatief). Het komt maar sporadisch voor dat Gouwestad rechtstreekse tv biedt. „Dat is onbetaalbaar en ook niet te doen met zo weinig mensen als wij beschikbaar hebben”, legt Kees Nieuwveld uit. „We hopen binnenkort een cameraman te kunnen uitrusten met zeer moderne apparatuur waarmee een rechtstreekse verbinding kan worden gemaakt met onze regiekamer.”
Heel blij is Kees Nieuwveld met het feit, dat TV Gouwestad inmiddels via verschillende providers is te ontvangen. Niet meer alleen via Rekam, maar ook via KPN, Tele2 en andere. „Dat betekent dat iedereen in Gouda onze tv-programma’s kan ontvangen. Dat kan natuurlijk ook via ons Youtube kanaal.”
Radio en televisie werken de laatste jaren steeds meer samen; dat is sinds de verhuizing van de radiopoot van de Markt naar de Lange Groenendaal, van waaruit de televisie al jaren draait. Ook zoekt Gouwestad samenwerking met omroepen in de regio. „Dat biedt nieuwe mogelijkheden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!