‘De geesten van de raad rijp maken voor meer’

Ons land telt ongeveer tachtig Fairtradegemeenten. Daarnaast groeit sinds een paar jaar het aantal Global Goals gemeenten tot inmiddels zo’n 120. Deze gemeenten onderschrijven de 17 wereldwijde duurzaamheidsdoelen, zoals geen armoede en honger, goede gezondheid en goed onderwijs. Deze 17 doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld.

Gouda is nog geen Global Goal gemeente.

De raadsleden Sophie Heesen (PvdA) en Gert van den Brink (CU) zijn sinds enige tijd ambassadeur van Fairtrade Gouda. Dat houdt in dat zij de beginselen van faitrade uitdragen en dat zij fairtrade onder de aandacht van Gouwenaars willen brengen.

„Eigenlijk willen we met die Global Goals (duurzaamheidsdoelen) hetzelfde’’, leggen beiden uit in gesprek met Fairtrade Gouda. „We willen die doelen óók onder de aandacht van de Gouwenaars brengen. Er moet meer steun komen voor die 17 doelen. Ze moeten doorklinken in het gemeentelijke beleid. We zien dat daar voorzichtige stappen in worden gemaakt.”

Sophie Heesen (23) merkt dat jongeren meer over deze onderwerpen nadenken en praten, zoals over de afschaffing van de slavernij en bestrijding van ongelijkheid. „Mensen willen gelijkwaardigheid en geen privileges. Goudse jongeren hebben in 2020 aandacht gevraagd voor dit thema tijdens een digitale sessie bij Libertum. Zulke gesprekken zijn van waarde, omdat jongeren zich gehoord voelen en zo de Goudse raad kunnen adviseren.”

Volgens beide ambassadeurs/raadsleden hangt er in de stad een positieve sfeer, óók in de gemeenteraad. Die positieve sfeer proefde Gert van den Brink (65) vorig jaar op een symposium over duurzaamheid, waarbij veel raadsleden en bestuursleden uit de hele regio aanwezig waren. Dit symposium werd georganiseerd door de fairtradeteams in het Groene Hart. „Dat was mijn drijfveer om meer te gaan doen voor fairtrade. Partijgenoot Christiaan Quik was raadslid en ambassadeur, maar hij stopte als raadslid. Ik werd zijn opvolger in de raad en ook als ambassadeur.” Via de Christelijke kerken was Gert al eerder in aanraking gekomen met fairtrade, ondermeer toen de diaconie van zijn kerk Max Havelaarkoffie ging schenken. Dat is de protestantse kerk.

Bij Sophie Heesen ging dat anders. Zij werkte vijf jaar geleden mee aan een sociale hackaton over afval. „Ik zat in de jury, kwam in contact met jongeren en woonde een paar keer een vergadering bij van het kernteam van Fairtrade Gouda. Daar werd ik gevraagd om ambassadeur te worden.”

Inmiddels zijn er zo’n zeven ambassadeurs, die allemaal een andere groepering vertegenwoordigen, Gert de kerken en Sophie de jongeren, waar zij met haar 23 jaar zelf toe behoort.

„Volgens ons is Gouda best goed bezig met fairtrade en duurzaamheid. We hebben de eerste fairtradestraat van Nederland, het Groenendaalkwartier. Best iets om trots op te zijn. En met die 17 doelen gaat het ook wel lukken. Als raadsleden kunnen we die doelen altijd in ons achterhoofd houden als we besluiten nemen”, aldus Sophie en Gert.

Dit zijn de ambassadeurs:
Sofie Heesen – gemeenteraadslid PvdA (sophie.heesen@gouda.nl).
Gert van den Brink – gemeenteraadslid ChristenUnie (gert.vandenbrink@cugouda.nl).
Fred van Ipenburg – vertegenwoordiger Raad van Kerken (f.ipen@outlook.com).
Ron Heiberg – manager Sligro (gouda.management@sligro.nl).
Celine Brugman – eigenaar Biowinkel (info@biowinkel.nl).
Birgit Fijen – eigenaar Lunchcafe Curcuma (curcumagouda@gmail.com).
Loes Vork – eigenaar communicatiebureau (loes@vorkcommunicatie.nl).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!