In het kader van de Fairtrade Week organiseert Fairtrade Gouda traditioneel weer een speciale stadswandeling, die ditmaal de Goudse textiel- en kledinghistorie als thema heeft. Dat gebeurt onder leiding van een stadsgids.

De wandeling is op 11 mei 2024 en vertrekt bij het schoolgebouw aan de Lange Groenendaal 46, waar kinderopvang Bibelebonz en de studio van RTV Gouwestad zijn gevestigd.

Gouda heeft meer kledinghistorie dan je op het eerste gezicht zou denken.

Al vóór 1400 kende Gouda een bloeiende lakenindustrie en was er een lakenhal of wanthuis aan de markt. Er waren veel verschillende beroepen in deze nijverheid o.a. drapeniers, wevers, vollers, ververs, naast kooplieden. Het gilde van de vollers is het oudst bekende gilde van Gouda (1315).  De grootste bloei van de lakenindustrie was in de 15e eeuw. Na de val van Antwerpen in 1585 tijdens de 80-jarige oorlog kwamen veel Vlamingen naar Gouda. Rond 1600 was de lakenindustrie nog altijd de belangrijkste plaatselijke nijverheid, maar daarna kwam het verval.

Naast de lakennijverheid kende Gouda ook linnenweverijen. Ook deze beroepsgroep had een eigen gilde, met voor die tijd gunstige rechten voor de vrouwen die weduwe werden.

Eeuwen later kreeg Gouda de garenindustrie, zoals de Goudse Machinale Garenspinnerij. Dat zorgde voor de eerste sociale onrusten in de stad. De fabriek ging over op machines en dat kostte arbeidsplaatsen. Tegenwoordig doet de gerestaureerde Garenspinnerij dienst als cultureel centrum.

Bekend in Gouda zijn de stoffenmarkten, die nog altijd op de Goudse warenmarkt worden gehouden. Een bekende Goudse, Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, schreef rond 1820 het eerste tijdschrift voor vrouwen, Penelope, met bij iedere uitgave een deel vol handwerkpatronen. Ze was een sociaal bewogen vrouw die zich inzette voor onderwijs en zorg voor de armen.

De stadsgids zal de deelnemers aan de wandeling voeren langs plekken, die met deze historie te maken hebben, maar er is ook aandacht voor de Fairtrade deelnemers die zich heden ten dage met Fair Fashion bezig houden. Tijdens de wandeling wordt een stop gemaakt bij Simon Lévelt voor een kopje thee. De wandeling eindigt bij Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven, waar de deelnemers nog een hapje en drankje wordt aangeboden.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl

De wandeling is gratis en start op 11 mei 2024 om 14 uur bij de studio van RTV Gouwestad aan de Lange Groenendaal 46. Vanaf 13.30 uur is daar eerst een inloop met een kopje koffie of thee. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wie het eerst komt, het eerst maalt.

Inlichtingen: 06 12999882

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!