De Fairtrade Week heeft landelijk het thema gekregen: Leefbaar loon en leefbaar inkomen. Dat is niet hetzelfde. Bij een leefbaar loon gaat het om mensen die in loondienst zijn. Met dat loon moeten zij kunnen voorzien in de eigen basisbehoeften en die van het gezin. Bij een leefbaar inkomen gaat het om zelfstandigen, zoals koffie- of cacaoboeren.
Een leefbaar inkomen moet genoeg zijn om eten en kleding te kopen, kinderen naar school te laten gaan, om medische zorg te krijgen en om een dak boven je hoofd te hebben. Plus een beetje extra om noodsituaties aan te kunnen en om te sparen.
Waarom is een leefbaar loon zo belangrijk? Een leefbaar loon voor alle werknemers in de keten is cruciaal bij het bestrijden van armoede, ongelijkheid, kinderarbeid, uitbuiting en dwangarbeid.
Fairtrade Gouda vraagt in de Fairtrade Week (6-13 mei) extra aandacht voor dit thema. Dat gebeurt tijdens een historische wandeling, een regionale fietstocht en een Wereldreis voor basisscholieren. Zie elders op deze pagina en kijk ook op www.fairtradegemeentegouda.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!