Thema van de Fairtrade Week van dit jaar is Fair Fashion: eerlijke mode. Hiervoor geldt het voor fairtrade kenmerkende principe van eerlijke handel. Fair Fashion is beter voor de mensen die deze kleding produceren, beter dan de reguliere mode. Het is beter omdat de producenten een eerlijk salaris krijgen. Belangrijk is ook dat ze kunnen werken onder veilige omstandigheden en er geen sprake is van kinderarbeid. Fairtrade Nederland heeft voor de Fairtrade Week van dit jaar (4-12 mei) dit thema centraal gesteld. Fair Fashion is ook veel beter voor het milieu.

Kleding wordt door de Fairtrade Gemeente campagne als ‘fair’ betiteld als het kledingmerk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Fair Fashion is ook beter voor het milieu en voor de mensen die het land bewerken door het gebruik van duurzame grondstoffen. Er zijn verschillende certificeringen (keurmerken) voor de genoemde grondstoffen. Een van de bekendste is het GOTS (Global Organic Textile Standard). Dat is een betrouwbaar keurmerk, dat eisen stelt aan zowel de productie van grondstoffen (vezels) als aan de verdere productie ervan tot kledingstukken. Het mooie van dit keurmerk is, dat het ook eisen stelt aan de arbeidsomstandigheden.

Fairtrade Gouda doet met de Fairtrade Week mee met activiteiten bij Terre des Hommes aan de Lange Groenendaal, bij verschillende kledingwinkels en met een speciale stadswandeling.

Raadslid en Fairtrade-ambassadeur Sophie Heesen (gekleed in toepasselijk outfit) geeft het startsein voor de Goudse Fairtrade Week. De exacte datum en tijdstip zijn nog niet bekend.

Modezaak Karakter verkoopt in deze week fairtradekleding. “Onze hele collectie is fairtrade”, aldus Nienke van de winkel aan de Lange Groenendaal 49. “Eigenlijk zouden alle weken van het jaar fairtrade moeten zijn.”

Ook kledingzaak Bibliss aan de Kleiwegstraat 5 doet mee aan de Fairtrade Week. “In die week gaan we speciaal Reagwear T-shirts in het buitenrek hangen. Dat is naast duurzaam ook vegan”, aldus eigenaar Emile.

Aan de Nieuwehaven doet buitensportzaak Outdoor Gouda mee aan de Fairtrade Week. “Ik zet eerlijke kleding meer in de schijnwerpers. Ik wil laten zien, dat eerlijke mode en duurzame kleding ook nog heel functioneel kunnen zijn.”

Andere deelnemende winkels zijn: Galerie Edelsmederij Jackies, Eressëa, Heb ik VIA, Laurora Edelsmederij, Vivid, Wereldwinkel en edelsmid Femke Boschker.

Klanten van deze winkels, die tijdens de Fairtrade Week wat kopen, ontvangen een aardigheidje op het gebied van textiel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!