1. Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren in Den Haag in 1957 en groeide op in Rijswijk.

2. Welke opleidingen heb je gevolgd en waar?

Pas op latere leeftijd ben ik gaan studeren. Eerst een jaartje Sociale Academie in Den Haag, daarna studeerde ik politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, later gecombineerd met wetenschapsfilosofie. Ook heb ik nog een master public management gedaan aan de Universiteit van Twente.

3. Welke banen/functies heb je gehad?

Ik ben begonnen als onderzoeksmedewerker op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar heb ik 16 jaar gewerkt in uiteenlopende functies. Hierna heb ik mijn aandacht verlegd naar gemeenten, vooral gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Zo was ik hoofd bestuurszaken bij het Stadsgewest Haaglanden. Daarna werd ik kwartiermaker van de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Mijn actieve loopbaan heb ik afgesloten bij Platform 31, een kennis -en netwerkorganisatie voor gemeente, provincies en woningbouwcorporaties.

4. Wanneer ben je naar Gouda gekomen?

Dat was in 1991. Ik werkte in Den Haag, mijn partner bij Rotterdam. Dan is Gouda de perfecte keuze.

5. Ben je getrouwd, met wie en zijn er kinderen?

Mijn toenmalige partner Rike en ik hebben drie kinderen op wie ik erg trots ben. Ze zijn al lang volwassen; één woont er in Gouda, de anderen in Rotterdam en Den Bosch.

6. Je hebt in de gemeenteraad gezeten. Sinds wanneer en voor welke partij?

Voor de PvdA, van 2002 tot 2010. Ik geloof in de spreuk boven de deur van ons (oude) stadhuis: Audite et alterem partem – luister ook naar de andere partij.

7. Doe je nog wat sinds je pensioen?

In enkele gemeenten ben ik actief in lokale rekenkamers. We kijken naar effecten van beleid en doelmatigheid. Wordt er geen geld over de balk gegooid?

8. Heb je hobby’s en andere interesses?

Mijn hobby`s zijn schilderen en zingen (opera). Dat schilderen doe ik sinds een paar jaar in Cultuurhuis de Garenspinnerij. Zingen doe ik in het Utrechts Operakoor.

9. Wat trekt je aan in fairtrade en waarom heb je ‘ja’ gezegd tegen het voorzitterschap?

Ik heb mij altijd ingezet voor een eerlijker samenleving. Internationale Solidariteit is voor mij een belangrijke waarde. Opkomen voor arme boeren in ontwikkelingslanden. Dat is waar fairtrade volgens mij voor staat.

Dat Jaap Warners mij vroeg het stokje van hem over te nemen, vind ik een grote eer. Onder zijn voorzitterschap is er veel bereikt in Gouda. Met als hoogtepunt het benoemen van de Lange Groenendaal als eerste fairtradestraat van Nederland. Wie zou van deze club, met een kern van actieve vrijwilligers, géén voorzitter willen zijn?

10. Wat wil je met fairtrade bereiken?

Natuurlijk brand je als nieuwe voorzitter van ambitie. Ik wil mij voorlopig tot drie dingen beperken. Allereerst: voortgaan op de ingeslagen weg; de doelen van fairtrade koppelen aan de duurzaamheidsdoelen van de VN. Ten tweede wil ik het beeld stimuleren dat fairtrade meer is dan een logootje op een pak koffie. Het staat voor een eerlijker en rechtvaardiger wereld. En ten derde: het is allemaal mensenwerk. Vrijwilligerswerk. We kunnen alleen effectief zijn als heel veel mensen meedoen. Daar wil ik mij sterk voor maken: een nieuwe aanwas van (vooral) jonge vrijwilligers. Meld je aan en doe met ons mee!

Dat laatste kan via info@fairtradegemeentegouda.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!