Hoe zorg je ervoor, dat bezoekers aan een festival geen al te grote afvalberg achterlaten? Wie bedenkt er een creatieve oplossing voor het afval? En hoe zorg je ervoor dat de festivalgangers ook nà hun bezoek aan het festival zich bewust zijn van hun omgeving en ook thuis, op school en bij hun sportclub nadenken over dit soort zaken? Kortom: Hoe organiseer je een duurzaam festival?
Dat is de opdracht voor zeven teams van het mbo en voortgezet onderwijs op de hackathon, die op 31 maart wordt gehouden in de aula van de Goudse Waarden aan de Kanaalstraat. Deze hackathon (een bijeenkomst waar gezamenlijk wordt gewerkt aan de oplossing voor een vraagstuk) wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de Raad van Kerken, Fairtrade, IVN en Nivon.
Voor de opzet van deze hackathon is samenwerking gezocht met Gerben Roskam van Mass Events te Gouda, een evenementenorganisatie die zich inzet voor de cultuur in Gouda. Deze organisatie heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en heeft ook ervaring in het organiseren van evenementen met aandacht voor duurzaamheid. Doel is vooral dat festivalgangers ook buiten het festivalterrein bewuster met duurzaamheid omgaan.
De deelnemende teams geven aan het eind van de middag een presentatie van hun ideeën. Een deskundige jury beoordeelt de plannen. Daarbij hebben de teams met vier zaken rekening te houden. Het plan moet nieuw (1), uitvoerbaar (2) en betaalbaar (3) zijn en het moet effect hebben (4).
Het winnende team mag zijn plan presenteren tijdens het evenement ‘Gouda maakt de Toekomst’ op zaterdag 21 mei op het terrein van GOUDasfalt
Het is de tweede hackathon voor scholen, die in Gouda wordt georganiseerd. Eerder werd in 2019 een hackathon gehouden met als thema het afvalprobleem. Daar bleek dat de scholierenteams actief en vindingrijk aan de slag gingen.

Scholen

Deelnemende teams zijn van de scholen: Carmel College (Antonius), Technasium, Goudse Waarden (2x), GSG Leo Vroman (2x), Hoornbeeck College, MBO Rijland, Yuverta (Chr.VMBO), Coornhert Gymnasium en Willem de Zwijgerschool (Schoonhoven). Deelname van de laatste twee genoemde scholen is nog onzeker.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!