Met veel voldoening zien Han Verhulst (68) en Marina de Horn (58) dat hun dochters Wynneke (30) en Flox (26) hun ‘levenswerk’ voortzetten. Het werken bij communicatieadviesbureau VHN Office, hun eigen bureau. Met als specialiteiten het leesbaar en begrijpelijk maken van moeilijke teksten, vaak van de overheid, het beheren van websites en het verzorgen van sociale media-berichten voor organisaties zonder winstoogmerk (non profit).
Zo ouders zo dochters. Han en Marina zijn altijd heel enthousiast geweest over hun werk en over het runnen van een eigen bureau. ,,We zijn destijds deze tent begonnen om het opvoeden en het werk optimaal te kunnen combineren”.
Die vonk is overduidelijk overgeslagen op dochters Wynneke (Wynn) en Flox. Bij de oudere Wynn al wat meer dan bij haar jongere zus, maar Wynn is dan ook al langer bezig en ook wat intensiever. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de beide dochters op den duur het bureau gaan overnemen. Vader Han is al een tijdje gestopt. Hij is nu parttime docent bèta-vakken aan de Leidse Instrumentmaker School. Moeder Marina is nog volop actief bij het bureau, al zal zij zich de komende jaren geleidelijk wat terugtrekken. ,,Het aansturen van beide dochters vind ik nu geweldig leuk om te doen. In mijn senior-rol ben ik nu een soort meewerkend voorvrouw..”
Wynn en Flox vinden dat prima. ,,We leren veel van haar”, aldus Wynn. ,,Zij heeft een journalistieke opleiding (School voor de Journalistiek) en ik wil zeker ook nog een opleiding communicatie gaan volgen. Ik heb namelijk een heel andere achtergrond, ik ben van oorsprong docent aardrijkskunde geweest. Daar ben ik mee gestopt. Toen vroeg m’n moeder: kom bij ons werken. Dat was in 2020. Ik vond dat wel een goed moment, want ik was ook zwanger van Lot. Later zijn mijn partner Tom en ik zelfs verhuisd naar het huis tegenover de zaak. De combinatie werken/moederschap is op deze manier goed te doen”.

Werkterrein

Op dat moment was VHN Office precies 30 jaar in Gouda gevestigd, vanaf het begin op dezelfde locatie. Met het bureau waren Han en Marina 10 jaar eerder al in Leiden begonnen. Marina: ,,Het werk nam toe en het bureau groeide. In Leiden was te weinig ruimte en we vonden een geschikt pand aan Onder de Boompjes. Bedrijfsruimte en woning in één pand.”
Het vertalen van overheidsteksten behoort tot het belangrijkste werkterrein. ,,We werken voornamelijk voor gemeenten, niet alleen met ambtelijke stukken, ook gemeentelijke websites maken we toegankelijk en leesbaar volgens de WGAC2.0 richtlijnen. (WGAC staat voor: Web Content Accessibility Guidelines = Richtlijnen voor het Toegankelijk maken van Websites).
Ook Wynn ging zich daarop toeleggen. ,,Het geeft enorm veel voldoening als we een moeilijke tekst goed leesbaar weten te maken. Daar worden we blij van. Wij dwingen onszelf om op B1-niveau te schrijven (zie kader).”
Overigens is Wynn niet uitsluitend bezig met teksten. Ze is ook omgevingsmanager in Den Haag. ,,Dat houdt in dat ik in een bepaalde buurt contacten onderhoud met de bewoners. Opdrachtgever is een aannemer uit Albrandswaard. Ik schrijf bewonersbrieven en ben de contactpersoon tussen aannemer, bewoners en de gemeente”.
Inmiddels hebben moeder Marina en dochter Wynn er een andere taak bij: opvoeden van Wynn’s dochtertje Lot (nu 14 maanden) en (oppas)oma zijn. Dat gaat beiden heel goed af.

Fair-trade deelnemer

Niet zo lang geleden werd VHN Office officieel Fairtrade-deelnemer. Hoe is dat zo gekomen?
Wynn: We hadden contact met Loes Vork, die in Gouda ook een communicatieadviesbureau heeft. En zij wees ons op Fairtrade en op de mogelijkheid deelnemer te worden. Door Fairtrade koffie en thee te gebruiken en ook duurzaam bezig te zijn. Daar wilden we graag aan meedoen.” Een speciale sticker op de voordeur onderstreept dat. Wynn was bovendien tot voor kort vrijwilliger bij de Wereldwinkel. Ook is Wynn lid geworden van de kerngroep van Fairtrade Gouda.
Van dat koffiedrinken probeert de familie wel iets speciaals te maken. ,,Klanten kunnen bij ons een ‘functioneel bakkie’ doen. Onder het genot van een bakkie koffie (Fairtrade) over het werk praten. VHN heeft daar zelfs een speciaal emailadres voor: bakkie@vhn-office.nl Iedereen is van harte welkom.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!