Vluchtelingenwerk Gouda begeleidt jaarlijks zo’n 75 statushouders die van de gemeente een woning toegewezen hebben gekregen. Dat gebeurt vanuit het vorig jaar betrokken nieuwe onderkomen in het pand op de hoek van de Boelekade en de Spoorstraat. Dit pand is van de GGZ-groep Parnassia; vluchtelingenwerk huurt daar de bovenverdieping.

Beroepskracht Anouk Ketelaars legt uit waar die begeleiding uit bestaat. “We helpen bij alle dingen waar deze nieuwkomers tegenaan lopen. Praktische zaken zoals het afsluiten van een zorgverzekering, aanvragen van toeslagen, inschrijven van kinderen bij een school en juridische ondersteuning bijvoorbeeld bij gezinshereniging. En als het nodig is, bieden wij ook een luisterend oor.

Die ‘wij’ zijn de twee beroepskrachten en een kleine 20 vrijwilligers. Anouk: “Wij begeleiden de mensen een jaar en hiervoor krijgen we subsidie van de gemeente. Dat is mooi maar eigenlijk is het aan de korte kant. Vaak zijn statushouders mannen die in hun eentje zijn gevlucht en die in spanning zitten of hun achtergebleven gezin wel veilig is en naar Nederland kan komen. Dan zijn ze eigenlijk in een jaar tijd nog niet toe aan het vinden van werk of goed inburgeren.”

Als de begeleiding door Vluchtelingenwerk stopt, kunnen statushouders nog een tijdje maatschappelijke begeleiding krijgen vanuit het Sociaal Team. Verder kunnen zij voor eenvoudige vragen terecht bij het spreekuur van Vluchtelingenwerk. Voor specifieke zaken, zoals belastingaangifte, kunnen ze naar de Papierwinkel.

Na enige tijd lukt het sommigen wel om betaald werk te vinden. Ze krijgen overigens een uitkering. “We hebben hier ook een paar vrijwilligers, die eerst zelf statushouder waren. Verder hebben we vrijwilligers met verschillende achtergronden. Een paar vrijwilligers werken als tolk en verder werken ze als maatschappelijke en juridische begeleiders.”

Zelf heeft Anouk beide vakken als achtergrond via een sociaal-juridische studie. Ze heeft eerst op de rechtbank in Rotterdam gewerkt. Maar dit bieden van hulp aan vluchtelingen trok haar meer. Anderhalf jaar geleden maakte de 29-jarige Zoetermeerse de overstap. “Ik werk niet alleen in Gouda, maar ook in Bodegraven.”

Vluchtelingenwerk Nederland zit in het hele land. Jaarlijks worden zo’n 73.000 asielzoekers ondersteund bij hun asielprocedure. Vluchtelingenwerk biedt bijna 37.000 vluchtelingen maatschappelijke begeleiding in hun nieuwe woonplaats. Alle gemeenten hebben een taakstelling waarin is bepaald hoeveel statushouders ze moeten huisvesten. Daar worden sociale huurwoningen voor gereserveerd. Volgens Anouk houdt Gouda zich goed aan die taakstelling.

Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers waarvan Gouda’s oud-burgemeester Milo Schoenmaker voorzitter is) wijst statushouders toe aan gemeenten. Daarbij kijken ze waar voor hen de beste kansen liggen voor integratie en participatie. Daarbij wordt gekeken welke gemeente op een bepaald moment plaats heeft. De statushouders komen uit AZC’s in het hele land. Naar Gouda komen vooral Syriërs, maar ook mensen uit Iran, Eritrea, Turkije en Jemen. Gouda helpt ook Oekraïners, maar dit gebeurt op een andere locatie en wordt niet gedaan door Vluchtelingenwerk.

Fairtrade

Wat is de relatie tussen Vluchtelingenwerk Gouda en Fairtrade Gouda? Kort na de oprichting van de Stichting Fairtrade Gouda (in 2010) mocht Vluchtelingenwerk zich Fairtrade-deelnemer noemen, omdat op het kantoor onder andere Fairtrade koffie werd geserveerd, aan personeel, vrijwilligers en cliënten. Dat is een beetje op een laag pitje komen te staan. Totdat Anouk Ketelaars zich met de keuken ging bemoeien.

“Ik sta zelf achter de beginselen van Fairtrade. Dus wilde ik deze artikelen wel inkopen, zoals koffie, thee, suiker en melk. Ik had er geen idee van dat wij Fairtrade deelnemer waren. Totdat ik bezoek kreeg van twee mensen van Fairtrade Gouda. Die wilden weten hoe het met ons werk ging en hoe het stond met ons Fairtrade-gehalte. Voortaan ga ik ervoor zorgen dat dit gehalte goed is.”

Bij de foto:

Statushouder Abdulmajeed Zubah op spreekuur bij Anouk Ketelaars.

Abdulmajeed Zubah schreef een lofzang op Gouda. Dat vindt u hier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!