Als Oxfam Novib zich landelijk en internationaal richt op de grote supermarkten, wat kan Fairtrade Gouda dan doen op lokaal niveau?
“Het Kernteam Gouda van Fairtrade onderzoekt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met lokale supermarkten en met name hun bedrijfsleiders. Oxfam wil dat supermarkten werken aan thema’s als arbeidsomstandigheden, vrouwenrechten en eerlijke prijzen. Fairtrade Gouda gaat vragen aan lokale bedrijfsleiders om deze thema’s onder de aandacht te brengen van consumenten. Met als uiteindelijke doel dat supermarkten in hun schappen meer producten krijgen die meehelpen om de armoede in de wereld te bestrijden.”
Zo staat dit in het zogeheten ‘Verdiepingsplan’ van Fairtrade Gouda. Om de twee jaar moet de plaatselijke werkgroep van Fairtrade een aanvraag indienen om de titel Fairtradegemeente Nederland met twee jaar te verlengen. Voldaan moet worden aan zes landelijke criteria. Kerngroep Gouda geeft in haar Verdiepingsplan aan een stapje verder te willen gaan. Zo wil Gouda zich via de bekende Wereldreis niet alleen richten op het basisonderwijs maar ook op het speciaal onderwijs. En richting supermarkten wil Gouda niet meer volstaan met het tweejaarlijks tellen van fairtradeproducten in de schappen maar wil zij dat plaatselijke supermarkten meer oog hebben voor misstanden in de productieketens.
“We zoeken daarbij nadrukkelijk samenwerking met Oxfam Novib en Max Havelaar”, legt Ruud Lambregts van Fairtrade Gouda uit. Het probleem waar Fairtrade Gouda bij de strijd tegen de supermarkten tegenaan loopt is, dat enkele van die supermarkten Fairtrade-deelnemer zijn. In overleg met Oxfam wil de Goudse groep uitzoeken hoe ze het beste te werk kan gaan zonder de lokale supermarkten voor het hoofd te stoten.
“Oxfam wil kijken of meer gemeentes zich kunnen aansluiten bij haar campagne ‘Behind the Barcodes’. Wij als Kernteam Gouda zouden daarbij best als een landelijke pilot willen optreden”, aldus Ruud Lambregts