Thema: het Klimaat

Tijdens de Fairtrade Week in Gouda kan op vier plaatsen worden deelgenomen aan een speciale Wereldmaaltijd. Dat houdt in dat de maaltijden worden bereid met fairtradeproducten en met biologische en locale producten. Het thema van de week is: Klimaat.

Fairtrade Gouda organiseert al enige jaren tijdens de Faitrade Week (dit jaar 28 oktober tot 5 november) een speciale maaltijd. Meestal gebeurt dat op één locatie, vaak bij een school. Zo vormden de Goudse Waarden aan de Kanaalstraat en het MBO Rijnland aan de Groen van Prinsterersingel al enige tijd afwisselend gastheer voor deze maaltijd. Daarbij werd er door leerlingen van de scholen gekookt.

Dit jaar is het MBO Rijnland weer aan de beurt. Maar de Wereldmaaltijd wordt ook nog in enkele buurtcentra geserveerd. Dat zijn de buurtcentra de Walvis, Nelson Mandela en Van Noord. Deze buurtcentra kennen een vaste eetgroep op een vaste dag. Dit jaar krijgen die vaste eters een Wereldmaaltijd voorgeschoteld door de vaste kookgroepen. Daar gebruiken ze ook fairtrade producten voor. Die bereiden speciaal voor deze gelegenheid een bijzonder gerecht dat geserveerd wordt op een speciaal voor de Fairtrade Week ontworpen placemat over Fairtrade en Klimaatverandering. Overal zullen vrijwilligers van Fairtrade een korte presentatie houden.

Zijn de maaltijden in de buurtcentra speciaal voor de vaste eters, de maaltijd in het MBO Rijnland is openbaar. Daar kunnen belangstellenden op inschrijven. Omdat de ruimte daar beperkt is, geldt hier: vol is vol! Onderaan dit artikel is te lezen hoe belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Andere activiteiten tijdens de Fairtrade Week spelen zich af in de Korte en Lange Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland. Zo zullen lunchroom Curcuma, de Biowinkel en de Wereldwinkel speciale activiteiten ondernemen.

De locaties voor de maaltijden zijn op de volgende adressen te vinden:

De Walvis, Walvisstraat 1; Nelson Mandelacentrum, Bernadottelaan 79; Van Noord, Lekkenburg 1; MBO Rijnland, Groen van Prinsterersingel 55.

Aanmelden voor de maaltijd in MBO Rijnland op woensdag donderdag 2 november kan bij: ctlangeveld@gmail.com of 06-30850317. De 3-gangen maaltijd kost €15.

Wie inspiratie op wil doen voor het zelf bereiden van een ‘wereld’maaltijd kan terecht op: www.fairtradeoriginal.nl/recepten

Daar waar smaak begint

Als basis voor de Wereldmaaltijden worden producten gebruikt uit allerlei windstreken, waar smaak begint. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Smaak begint bij de rijstboeren waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten, bij de kruidenboerinnen die feilloos de rijpe pepers weten te vinden.

De maaltijd bij MBO Rijnland wordt geserveerd in samenwerking met de koksopleiding op deze school. Het wordt een Fairrassend 3-gangen diner.

Een Wereldmaaltijd is trouwens heel makkelijk te koppelen aan:

  • Biologisch, lokaal en vegan producten
  • Global Goal 1 (geen armoede) en Global Goal 2 (geen honger)

Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke voedselverdeling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!