Nadat hij eerst 17 jaar als leraar aardrijkskunde op het Coornhert Gymnasium voor de klas had gestaan, mocht hij een jaar geleden het wethouderschap aanvaarden. Hij kwam in een college, dat onder andere duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. „Dit is echt een droomportefeuille voor mij.”
Tot die portefeuille behoren onderwerpen als duurzaamheid; klimaat; stedelijk beheer en openbare ruimte; natuur, milieu en dierenwelzijn; bewonersparticipatie. „Allemaal zaken waar ik mij met hart en ziel voor kan inzetten. Het leraarschap was de op één-na leukste baan, nu heb ik de leukste baan.”
Dat zegt Michel Klijmij-van der Laan dus al na één jaar. Een jaar waarin hij naar eigen zeggen best al aardig wat heeft bereikt. Als eerste noemt hij het manifest duurzaam inkopen dat de gemeenteraad binnenkort vaststelt. Dat gaat van het duurzaam inkopen van koffie (fairtrade) tot materialen voor het bouwen in openbare ruimte.
Een meerderheid in de gemeenteraad staat daar volledig achter. En wat de voortzetting van Fairtradegemeente Gouda betreft: „jullie hoeven je geen zorgen te maken. Daar is ruim voldoende steun voor en we zijn er trots op dat Gouda de eerste Fairtradestraat van Nederland heeft, de Lange Groenendaal.”
Onlangs was de wethouder nog actief in de weer voor Fairtrade Gouda bij het afsluiten van de Fairtrade Week. „Ik zet wat dat betreft de lijn van mijn voorganger voort. Hilde Niezen droeg fairtrade ook een warm hart toe.”
Een andere belangrijke zaak voor Michel Klijmij is de energietransitie. „Wij geven als gemeentebestuur zo veel mogelijk adviezen hierover. Aan ondernemers maar ook aan particulieren. Wij willen dat Gouda in 2040 CO2-neutraal is. Landelijk doel is 2050. Dat is een uitdaging voor de gemeente, maar we zijn ambitieus. Wij hebben een isolatieprogramma opgesteld voor woningen, koop èn huur. Met een huis-aan-huis actie gaan we huurders en eigenaars adviseren.”
Standaard is dat woningen het B of C-label hebben, maar we streven naar A. Bijna 8000 woningen hebben nu een te laag energielabel. „De gemeenteraad zou vanavond (21 december) een besluit nemen. Zodra bekend is wat de raad heeft besloten, kan het plan worden uitgevoerd. Daarvoor wil de gemeente een duurzaamheidsfonds starten met 5 miljoen euro. „Eerst vraagt het college aan de raad om kaders te stellen, daarna geven we het fonds verder vorm. Gouda loopt hiermee wel een beetje voorop”, aldus een trotse wethouder.
Iets anders om trots op te zijn vormde de mobiele milieustraat. Bij die mobiele milieustraat konden bewoners op diverse locaties hun afval kwijt. „Daar hebben 2800 bewoners gebruik van gemaakt. Die brachten 16.000 kg huisvuil. Een mooi resultaat.”
En wat doet de wethouder zelf aan duurzaamheid? „Wij hebben geen auto en doen alles op de fiets of per openbaar vervoer. Vakanties vaak met de trein. Soms hebben we een kampeervakantie. Dan huren we een auto, een hybride dat wel. Het gezin (vrouw en drie dochters van 8, 10 en 11 jaar) staat daar achter. We proberen er wel een beetje naar te leven, bij de aankoop van onze kleding (fairwear) en voedsel (biologisch en fairtrade). We eten minder vlees.”
Hoewel hij niet meer voor de klas staat, vindt Michel Klijmij het wel leuk om af en toe gastlessen te geven. „Ik heb bijvoorbeeld met plezier het project gevolgd waarbij scholieren een duurzame wijk moesten ontwerpen. Daar kwamen het onderwijs en wethouderschap heel dicht bij elkaar.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!