Cum Laude geslaagd voor titelverlenging

‘De energie, het enthousiasme en de ambities spatten ervan af! En dat al sinds 2011.”

Zeer lovende woorden van het bestuur van de landelijke campagne Fairtrade Gemeente voor het kernteam van Fairtrade Gouda. Dat bestuur bepaalt om de twee jaar of de titel Fairtrade Gemeente kan worden verlengd. Het Goudse kernteam is met ‘cumlaude’ geslaagd.

Veel lof is er voor het feit, dat het uit 13 vrijwilligers bestaande kernteam personen heeft uit alle geledingen van de samenleving. “Het kernteam bestaat dan ook uit een diversiteit aan deskundigheden en competenties.”

Een groot pluspunt noemt het rapport, dat het kernteam deelneemt aan verschillende platforms op het gebied van duurzaamheid, zoals het Platform Duurzaam Gouda en Samen Duurzaam Gouda. “Er is het kernteam dan ook alles aan gelegen om Fairtrade zichtbaar onder de aandacht van consumenten, organisaties en ondernemers te brengen.”

Daarvoor maakt het kernteam volgens het rapport goed gebruik van verschillende communicatiemiddelen. Genoemd worden de eigen website en speciale fairtrade pagina’s en het gebruik maken van lokale media.

Waardering is er verder voor de blijvende aandacht die er is voor deelnemende winkels, onder meer door persoonlijke bezoeken. Die aandacht blijkt volgens het rapport ook uit de overname van de Eerlijk Winkelen route. Ook zaken als de Fairtrade Weken en de World Fashion Day krijgen volop aandacht. “Het is ongelooflijk hoeveel creativiteit er aan de dag wordt gelegd om interessante en aantrekkelijke activiteiten aan te bieden.” Bijvoorbeeld ook voor het onderwijs (Wereldreizen) en een SDG-jongerenplatform.

Verheugend noemt het rapport, dat ook de gemeente actief is. De gemeente steunt het kernteam, zowel met geld als met faciliteiten. Complimenten zijn er voor de betrokkenheid van de wethouder (Michel Klijmij-Van der Laan). De gemeente doet haar best om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken. Daarbij is er ook een puntje van kritiek. Het inkoopbeleid (koffie) kan beter. “Het is goed dat het kernteam daar bovenop blijft zitten.”

Door het kernteam is met vreugde gereageerd op de zeer lovende woorden van het landelijke bestuur. Dat is een aansporing om op deze voet door te blijven gaan. Tijdens een landelijke inspiratiedag kregen de Goudse aanwezige Goudse kernteamleden al vele complimentjes. Voorzitter Frank van der Knaap: “Het is echt opvallend hoe goed ons kernteam landelijk staat aangeschreven.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!