Banketbakkerij Herfst aan de Lange Tiendeweg heeft er met ‘de Huijskamer’ een aantrekkelijke uitbreiding bij. Vorig jaar kreeg eigenaar Edwin Hoogeveen het naastgelegen pand erbij waar voorheen modezaak Van Mourik en later Asia Art gevestigd waren. Hij had daar ambitieuze plannen mee.
“We waren echt aan uitbreiding toe. Ik zit hier nu bijna zes jaar. In ons eigen pand was uitbreiden onmogelijk. En toen kwam het pand naast ons vrij.. Dat was een uitgelezen mogelijkheid.”
Aan de gemeente moest toestemming worden gevraagd om doorgangen te maken “Het is geen monument maar het was toch aan strikte voorwaarden verbonden. Die doorgangen moesten smal blijven. We hebben er drie gemaakt.”
Het is een fraaie ruimte geworden. Voorin enkele tafeltjes met fauteuils, daarachter een grote leestafel en helemaal achterin een soort bibliotheek en in een zijruimte een speelhoek voor kinderen. “Wat we wilden is dat er een huiskamersfeer ontstond. Vandaar de naam ‘de Huijskamer’. De reacties van het publiek zijn tot nu toe heel enthousiast. Iedereen kan hier terecht voor een lekker kopje koffie of thee met een gebakje.”
De nieuwe ruimte ging in mei van dit jaar open. Edwin Hoogeveen heeft dat nog niet aan de grote klok gehangen. Hij wilde eerst een beetje proef draaien. Maar nu wil hij wel meer reclame gaan maken. De eerste gelegenheid daarvoor dient zich aan tijdens de jaarlijkse Fairtrade Week van 26 oktober tot en met 3 november.
“We hebben nog een zijzaaltje en die gaan we helemaal inrichten voor Fairtrade activiteiten. Via een beamer gaan we speciale Fairtrade filmpjes draaien en er liggen Fairtrade producten.” Edwin Hoogeveen voelt zich wel verbonden met de gedachten van Fairtrade. “We hebben speciale koffie en chocola en onze bananensoesjes zijn gemaakt van Fairtrade bananen. Al een paar jaar ook doen we mee met de jaarlijkse Wereldreis voor scholieren.”
Herfst is een gerenommeerde banketbakker in Gouda. In 2022 bestaat de winkel 100 jaar. “Ik weet niet of we in aanmerking komen voor het predikaat Koninklijk en Hofleverancier. Er hebben misschien te veel families in de zaak gezeten.”
Zelf zit Edwin Hoogeveen nu dus bijna zes jaar in de zaak. “Ik ben hier begonnen als banketbakkersleerling. Het was altijd een wens om de zaak over te nemen. Hij runt de winkel nu samen met zijn vrouw Jacoline, twee vaste banketbakkers en vijf parttime medewerkers.
“In de Huijskamer willen we high teas en bruiloften verzorgen. Ook komen er dan flexplekken voor mensen om te werken. Dat is voor later. Nu gaan we ons eerst richten op de komende drukte van Sinterklaas en Kerstmis.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!