Wie in Reeuwijk een bezoek brengt aan Kaars Koffie en daar het verhaal aanhoort van directeur Paul Kaars, krijgt een bevlogen verhaal te horen. Over koffie uit onder andere Nicaragua, waar boeren zich hebben aangesloten bij een coöperatie en die een goede, eerlijke prijs krijgen voor hun koffie. Om die prijs nog iets beter te kunnen maken, heeft Kaars Koffie de tussenhandel uitgeschakeld.
De delegatie van Fairtrade Gouda die onlangs een bezoek bracht aan Kaars Koffie kreeg dit allemaal te horen uit de mond van directeur Paul Kaars. “Wij kopen koffie van een coöperatie die gericht is op jonge boeren die van de koffie leven. Dat betekent voor die jonge boeren niet langer armoede maar vooruitgang door een hogere productie.”
Kaars Koffie is een familiebedrijf. De koffie wordt ingekocht in diverse landen, waarbij de betrokkenheid met klant en leverancier voorop staat. Interessant is dat de koffie van de coöperatie gecertificeerd is door diverse keurmerken. Deze koffie wordt verkocht in verschillende verpakkingen, soms als Fairtrade koffie en soms met een ander label. Daarbij wordt aan alle voorwaarden van zowel Fairtrade als Utz Certified voldaan.
Kaars Koffie geeft een eigen magazine uit. Daarin staat over de koffie uit Nicaragua ondermeer, dat de aangesloten boeren een gegarandeerde prijs ontvangen. Daarnaast krijgen ze ook een sociale premie, die ze investeren in de ontwikkeling van de gemeenschap. De coöperatie (PAC) werkt met vier keurmerken: Fairtrade, Fairtrade USA, UTZ & C.A.F.E. Practices. PAC zet zich in voor de kleine boeren. Voor 2018 heeft PAC 18 gezinnen aan Kaars Koffie gekoppeld.
De vrijwilligers van Fairtrade Gouda beleefden tijdens hun bezoek aan Kaars Koffie een boeiend en leerzame ochtend.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!