Wie de damesmodezaak Bibliss aan de Kleiwegstraat betreedt, zal meteen worden getroffen door de vele kleuren van de uitgestalde jurken, blouses, truien en jassen. Die veelkleurigheid en het beetje retro-achtige karakter van de kleding behoren tot de kenmerken van deze modewinkel. En wie wat nauwkeuriger kijkt, zal zien dat veel van deze kleding is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en viscose (van naaldhout).
“We zoeken onze leveranciers ook heel selectief uit”, meldt eigenaar Emile Veugelers tevreden. “We weten dat onze producten met zorg zijn gemaakt. Vrijwel alle kledingstukken in onze winkel zijn gecertificeerd en hebben het Gots label”, benadrukt Emile. Gots staat voor: Global Organic Textile Standard.
“Alle artikelen zijn echt verantwoord. Biologisch en Fairtrade voeren de boventoon”, aldus de trotse eigenaar van Bibliss. Fairtrade blijkt uit de koffie en thee die Emile Veugelers aan zijn klanten aanbiedt. “En het wordt gewaardeerd dat ik dat doe en dat onze winkel zo bewust bezig is.”
Bibliss bestaat al ruim 35 jaar en is al die jaren gevestigd aan de Kleiwegstraat. Alleen heette de winkel vroeger anders: Habbekrats. “Maar die naam werd steeds minder toepasselijk, want onze kleding is zeker niet voor een habbekrats te koop. Het is redelijk aan de prijs. Jurken bijvoorbeeld kosten hier 70 tot 100 euro. Op een bepaald moment hebben we die naam daarom veranderd in Bibliss.”
Emile legt uit dat die naam voor een deel afkomstig is uit yoga. De term bliss staat voor gelukzaligheid. “Destijds was het liedje ‘Don’t worry, be happy’ heel pupulair. Dus dachten we : Be bliss. En dat werd al snel Bibliss.”
Dat Emile het heeft over ‘we’ heeft te maken met hei feit, dat hij samen met zijn broer Louis met deze zaak is begonnen. Twee zaken eigenlijk. Broer Louis startte in Dordrecht en Emile in Gouda.
“We draaien redelijk. Tijdens de ergste periode van Corona was het wel heel moeilijk, maar ik heb het gered. Het is geen vetpot, maar ik kan er van rondkomen. Ik ben nu 61 jaar, maar ik wil het nog wel een paar jaartjes volhouden.”
Bibliss heeft in Gouda vooral klanten van boven de 30 jaar. “We zitten met onze prijzen in het midden segment. Jongeren zoeken toch andere kleding. Maar we hebben een vaste groep klanten en die zijn heel trouw.”
De winkel aan de Kleiwegstraat is geopend van maandag tot en met zaterdag. Emile heeft twee medewerksters, Petra Rosbeek en Ria Agterhof. Onlangs mocht Bibliss de sticker van Fairtradegemeente Gouda in ontvangst nemen. “Het is mooi dat ik me na al die jaren mag scharen onder de Fairtradedeelnemers. Dat geeft toch aan dat we ergens voor staan”, besluit Emile Veugelers tevreden.

Bij de foto: Petra Rosbeek laat trots enkele jurken zien, vóór de sticker van Fairtrade Gemeente Gouda.

Foto: Lucas A.Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!