Birgit Fijen van lunchcafé curcuma op de hoek van de Korte Groenendaal en Achter de Vismarkt heeft het moeilijk. Zondag 15 maart werd de sluiting van de horeca aangekondigd. “Hoewel we het hebben zien aankomen, was het toch even slikken. De weken voor de sluiting zagen we de omzet al gestaag dalen, maar met deze definitieve sluiting ontstond een nieuwe situatie. Helemaal dicht betekende nul inkomsten. En met vaste lasten die door blijven gaan zoals huur, belastingen, abonnementen, e.d. ontstonden er nieuwe zorgen.”
Daarom is BHirgit Fijen onmiddellijk gaan zoeken naar mogelijkheden om de kosten omlaag gaan brengen. “De verwarming helemaal uit, de lampen zo weinig mogelijk aan, de koelkasten leeggemaakt en uitgezet en in gesprek gegaan met de huurbaas. Het afhalen en bezorgen van maaltijden hebben we een tijdje geprobeerd. Voornamelijk de vaste gasten kwamen langs en een aantal mensen die het specifiek deden om de horeca te steunen. Dat is echt hartverwarmend, maar het was lastig vol te houden. Bovendien stelde het qua omzet weinig voor, we deden het meer voor het contact met de buurt en om onze naam staande te houden.”
Na een week piekeren over wat dan te doen, kwam Birgit op het idee om een snackbox samen te stellen waarmee mensen thuis lekkere en verantwoorde snacks kunnen bakken. “Koken en bakken is een leuke, ontspannende bezigheid en je verzet er je gedachten ook even mee, zeker in deze tijd. Dus, de Do-It-Yourself Snackbox was geboren, waarvan de inhoud wekelijks verandert. Dat is veilig te doen en hiermee kunnen we een deel van de kosten betalen.” Afgelopen zaterdag is lunchcafé curcuma voor het eerst open gegaan voor koffie en gebak ‘to go’. Dat was een succesvolle dag met veel aanloop van vaste gasten en mensen uit de buurt. “Gelukkig hebben we overheidssteun ontvangen, de eenmalige 4000 euro van het noodfonds is om de lopende vaste lasten te kunnen betalen. Ik hoop ook nog bijstand te mogen ontvangen om mijzelf salaris uit te kunnen keren om privé boodschappen van te kunnen doen en de huur van mijn woning te kunnen betalen. De nabije toekomst is onzeker. Of we 1 juni open mogen is nog maar de vraag. Wij werken nu een plan uit hoe het met de versoepeling in de praktijk uit zou kunnen zien. Of het genoeg gaat helpen, vraag ik mij wel af. We hebben mooie dagen gemist zoals Koningsdag, de meivakantie en Bevrijdingsdag. Met de doorlopende kosten erbij moeten we eerst deze achterstand in gaan halen en dat met een derde van de bezetting als we rekening moeten houden met 1,5 m. afstand. Gezondheid gaat voor alles, maar het zal een lange weg worden om hier als horeca bovenop te komen. Laat onverlet dat we uitkijken naar 1 juni, we blijven positief en we hebben er zin in”, zo besluit Birgit toch nog wel optimistisch.