De Goudse bloemsierkunstenaar Diny Blom zegt zelf dat zij Fairtrade in haar DNA heeft zitten.
“Ik ben in mijn vak al heel lang zeer bewust bezig met zaken als duurzaamheid, milieubewustzijn en Fairtrade. Dat zit ‘m bij mij niet alleen in het schenken van Fairtrade koffie en thee. In alles wat ik doe, denk ik aan zaken die daarmee te maken hebben: het hergebruik van materialen, aanbieden van leen-vazen en retourneren unieke ondergronden, toepassen van biologische producten, gebruik van eerlijke grondstoffen. Het maakt altijd deel uit van mijn leven want we moeten zuinig zijn op de aarde en op onze bomen. Groen is leven, energie en zuurstof.”
Dat leven van Diny Blom bestaat al 58 jaar uit bloemen. Ze is bijna letterlijk geboren tussen de azalea’s van haar vader, die een kwekerij had in Loenen op de Veluwe. Na de vakschool in Velp ging Diny aan het werk als bloemist in IJsselstein en Nieuwegein en haalde de opleiding Meesterbinder in Utrecht. Daarna werkte ze over de hele wereld als free-lance en als consultant bij top bloemisten en hotels, om kennis en ervaring te verzamelen voor als ze ooit haar eigen bedrijf zou runnen. En sinds 1991 hééft ze dat eigen bedrijf: aan de Molenwerf in Gouda, waar destijds uitzendbureau Start heeft gezeten. Het oudste straatje van Gouda, in de schaduw van de St.Jan.
“Met die eigen zaak aan de Molenwerf ging toch een droom in vervulling”, zegt Diny Bloem vol enthousiasme. “Hier heb ik mij helemaal kunnen ontwikkelen.”
Ze maakt de mooiste bloemstukken voor allerlei gebeurtenissen: van bruiloften tot begrafenissen. Ook levert ze aan bedrijven en kunnen klanten bij haar een abonnement kopen om wekelijks of maandelijks een fraai bloemstuk geleverd krijgen. Haar droogbloemcreaties zijn de nieuwe trend, ook in eigen vaas of schaal. Diny Blom is een bezige bij. Zo is ze ook bezig met het doorgeven van haar kennis aan studenten, bloemisten en docenten uit de hele wereld die naar haar atelier komen.. Ze komen overal vandaan: uit het verre Oosten , de Emiraten, en Europa. Al meer dan 35 nationaliteiten ontving Diny Blom, soms drie dagen dan weer drie maanden. Ze werkt samen met het Clusius College Alkmaar als studenten examen willen doen. Ook zijn klanten welkom voor een team uitje op afspraak.
De Goudse koopt biologische takken bij kweker Henk uit Boskoop en bloemen op de veiling. Onlangs is ze Duurzame Bloemist zilver geworden, een titel die je niet zo maar krijgt. Haar spullen koopt ze onder andere bij Fair Plaza in Culemborg, waar ook de Wereldwinkels hun artikelen kopen. Prachtige kleurige vazen uit Indonesië om zo vrouwenprojecten te steunen in Yogyakarta en Bali. Designvazen van gevlochten papier. Met enige trots vermeldt Diny Blom dat zij ook het project ‘Sjaal met verhaal’ ondersteunt. Dat is een organisatie die een onderneming in Nepal helpt bij het creëren van werk voor vrouwen uit Nepal en Thailand. Diny Blom vond daar kobaltblauwe viltvormen met binnenvaas. En ook stoffen huisjes waar je een bloem in kunt zetten . “Heel gaaf en voor de kleine beurs.” Blomatelier is dag en nacht bereikbaar voor opdrachten ook via whatts app en weekendwinkel van donderdag 12 uur tot zaterdag 15 uur.
En, voor iedereen die in haar atelier rond wil kijken om iets bijzonders aan te schaffen, de koffie en jasmijnthee staan klaar. “Vanzelfsprekend allemaal Fairtrade”, benadrukt Diny Blom.

(Op het moment waarop dit interview plaats vond, was er van een Coronavirus nog helemaal geen sprake. Inmiddels ondervindt Diny Blom daar wel al hinder van. Zo hebben enkele cursisten uit Kenia en Indonesië afgezegd. “Ik zal er nog wel meer van gaan merken.”)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!